Ausztria májusig meghosszabbítja a határellenőrzéseket a szlovén és magyar határszakaszokon

Ausztria májusig meghosszabbítja a határellenőrzéseket a szlovén és magyar határszakaszokon

Németország után Ausztria is meghosszabbítja a határellenőrzéseket a szlovén és magyar határszakaszokon májusig – közölte Wolfgang Peschorn ügyvezető osztrák belügyminiszter kedden az uniós belügyminiszterek luxembourgi tanácskozásán.

A bejelentés előzménye, hogy Németország szeptemberben bejelentette: november 11-től újabb hat hónapra meghosszabbítja a migrációs válság miatt 2015-ben ideiglenesen visszaállított ellenőrzést Ausztriával közös határszakaszán.

Peschorn az APA osztrák hírügynökségnek és az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a körülményekhez alkalmazkodva folytatják a határellenőrzéseket a magyar és a szlovén határon. A tárcavezető szerint Ausztria – Németországhoz hasonlóan – november közepétől hat hónapra, 2020 májusának közepéig hosszabbítja meg a határellenőrzéseket.

Peschorn hangsúlyozta, hogy az Európa szívében végrehajtott határellenőrzéseknek kedvező hatása van, mérséklik a migrációs mozgásokat és akadályozzák az embercsempészek tevékenységét. Peschorn szerint ezek szükségét az is indokolja, hogy Németország is határellenőrzéseket vezetett be Ausztriával közös határán.

Hírdetés

A miniszter nyitva hagyta az ellenőrzések esetleges újbóli meghosszabbításának lehetőségét.

Peschorn szlovén hivatali partnere, Bostjan Poklukar azonnal tiltakozott az osztrák döntés ellen.

– jelentette ki Poklukar Luxemburgban az STA szlovén hírügynökségnek nyilatkozva.

Úgy vélekedett, hogy a határellenőrzések meghosszabbítása teljességgel szükségtelen és nagy gazdasági károkat okoz. Hozzátette: Ausztria egyelőre nem reagált a szlovén-osztrák vegyes járőrök felvetésére, bár hasonló egységek már járőröznek Szlovénia olasz és horvát határszakaszain.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »