Ausztria is kilép az ENSZ globális migrációs csomagjából

Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, mert a bécsi kormány álláspontja szerint tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget – közölte szerdán a jobboldali osztrák kormány.

„Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez” – jelentette be közleményben Sebastian Kurz osztrák kancellár. „A szerződés több pontját élesen bíráljuk, nevezetesen azt, hogy összemossa a védelmet kérőket a megélhetési bevándorlókkal” – tette hozzá a kancellár, akinek az álláspontja szerint a Földközi-tengerből kimentett bevándorlókat nem kellene egyenesen Európába szállítani.

Ausztria a 2015-ös menekültváltság idején lakossága 1 százalékával megegyező számú bevándorlót fogadott be. 2015-ben több mint egymillióan utaztak Európába, többségükben a háború és a szegénység elől menekültek a Közel-Keletről, Afrikából és máshonnan.

A menekültválság volt a tavalyi osztrák parlamenti választás fő témája, és segítette hatalomba a menekültáradat megismétlődésének megakadályozását ígérő Sebastian Kurzot, a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusát. Az ÖVP a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kormányoz együtt.

Ausztria nem küld követet a szerződés aláírására, és távol marad az ENSZ-közgyűlésében jövőre tartandó szavazástól is a határozat tervezete szerint, amelyet a kormány várhatóan szerdán hagy jóvá, majd a kormányfő kabinetje nyilvánosságra hoz.

Hírdetés

A néppárti Sebastian Kurz és a szélsőjobb szabadságpárti Heinz-Christian Strache (FPÖ) alkancellár korábban is kifogásolta a megállapodást, mondván, hogy az korlátozza az ország szuverenitását.

A világszervezet 193 országa 2016 szeptemberében egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásásuk új országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Lengyelország szintén hasonló lépést fontolgat.

Az ENSZ-dokumentumot decemberben írják alá Marokkóban.

Szijjártó Péter bejelentette hazánk hivatalos kilépését az ENSZ migrációs csomagjából

A tárcavezető kifejtette: bebizonyosodott, hogy a migrációt illetően feloldhatatlan az ellentét Magyarország álláspontja és az ENSZ megközelítése között.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »