Ausztria december 11-ig meghosszabbította a lockdownt

Ausztria december 11-ig meghosszabbította a lockdownt

Nyitókép: AP Photo/Lisa Leutner

Az Osztrák Nemzeti Tanács főbizottsága kedden jóváhagyta az országos lockdown december 11-ig történő meghosszabbítását. Így a kormány korábbi bejelentése értelmében a lezárás összesen 20 napig fog tartani.

A módosított rendelet legnagyobb változtatása az üzletek nyitva tartására vonatkozik. Csütörtöktől azoknak az üzleteknek, amelyek a lockdown alatt is nyitva tarthatnak, az eddigi 21.00 óra helyett legkésőbb 19.00 órakor be kell zárniuk. Mivel a karácsonyfa-árusítást a „mezőgazdasági boltok“ kategóriájába sorolták, ez azt jelenti, hogy az emberek a lockdown idején is beszerezhetik a karácsonyfát.

Hírdetés

Az egészségügyi tárca a módosítást egyúttal arra is felhasználta, hogy 360 napról 270-re rövidítse le a Covid-igazolványok érvényességét. Ez a szabály december 6-án lép érvénybe. Kivételt képzenek azok a személyek, akik két oltással rendelkeznek és egyúttal a fertőzésen is átestek. Számukra a Covid-igazolvány továbbra is 360 napig lesz érvényes.

Az egészségügyi miniszter szerint a lockdown esetleges meghosszabbítása a járványhelyzet alakulásától fog függeni, annyi azonban biztos, hogy az oltatlan személyekre hosszabb ideig fog vonatkozni.

A miniszter úgy véli, a bevezetett óvintézkedések hatékonyak, ez jól látszódik a hétnapos incidencia-mutató értékeinek csökkenésén is, viszont a fertőzöttek száma továbbra is nagyon magas, a kórházakban pedig drámai a helyzet.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »