Ausztria bírósággal zsuppoltatná hozzánk vissza a nemkívánatos jövevényeket

Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátuszt kérniük, ahol először az Európai Unió területére lépnek.

Erről Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az ORF rádióállomásnak nyilatkozott szerdán.

„Általános szabályként a dublini rendelet érvényes. Dublin betartatásáért az Európai Unió felelős, azoknak a tagállamoknak vagy országcsoportoknak, amelyek folyamatosan megsértik a törvényt, számítaniuk kell jogi következményekre” – szögezte le Sobotka.

Szijjártó: betartjuk az európai szabályokat, regisztrálunk, de nem fogadunk vissza

Magyarország csak azokat a bevándorlókat fogadja vissza, akik az országnál léptek először az Európai Unió (EU) területére – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

A külgazdasági és külügyminiszter közleményében kijelentette, "a magyar álláspont egyértelmű és változatlan, csak azokat fogadjuk vissza, akik Magyarországnál léptek először az Európai Unió területére".

"Az előírások be nem tartása nem mentesít a következmények alól" – fogalmazott.

Kiemelte, Magyarország betartja az európai szabályokat, megvédi a határokat, és regisztrálja a bevándorlókat.

Az, hogy jelenleg csökken az Ausztriába érkező illegális bevándorlók száma, a szigorított magyar határvédelemnek köszönhető – tette hozzá.

"Tévúton jár mindenki, aki egy olyan országot kritizál, amely védi Európát, így védi Ausztriát is" – írta Szijjártó Péter.

Amennyiben előbb kezdtük volna el a védekezést, nem kellett volna százezreket regisztrálni első uniós országként, de sajnos a Fidesz csak későn ismerte fel a válság szavazathozó potenciálját.

(Kuruc.info – MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »