Ausztrália ellenállását is fel akarják számolni a liberálisok

"Menekültek" befogadását ajánlotta fel Colin Barnett, Nyugat-Ausztrália miniszterelnöke, aki csütörtökön közölte, hogy "menekülteket" venne át az állam területére a Canberra által pénzelt, de Ausztrálián kívül található befogadóállomásokról, ahol mintegy 1350-en tengetik életüket "jogvédő" szervezetek szerint "elviselhetetlen körülmények között".

Colin Barnett az ausztrál miniszterelnök, Malcolm Turnbull Liberális Pártjának egyik tagja.

Nyugat-Ausztrália miniszterelnöke kifejtette, a "menekültek" közül többet is befogadnának, akiket a szövetségi állam kormányzata is támogatna. Colin Barnett korábban már tett hasonló felajánlást.

Álláspontja a kormányzó Liberális Párton belüli egyet nem értést példázza, az ausztrál kormánynak ugyanis széles körben vitatják a rendkívül szigorú bevándorlási politikáját.

Az ausztrál jogszabályok értelmében mindenkit, akit elfognak, miközben hajón próbálja megközelíteni a kontinenst, a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetére vagy az aprócska csendes-óceáni szigetre, Naurura szállítanak. A törvények szerint a menedékkérők nem telepedhetnek le Ausztráliában.

Ausztrália és Pápua Új-Guinea szerdán megegyezett a Manus szigetén több mint 800 "menekültet" befogadó állomás felszámolásáról, habár az ott lakó "menekültek" sorsáról és a befogadó állomás bezárásának menetrendjéről nem nyilatkoztak.

A tábor lakói közül sokan évek óta élnek ott "teljes kilátástalanságban".

John Key új-zélandi miniszterelnök szóvivője csütörtökön azt mondta: a 2013-ban tett, 150 "menekült" befogadásáról szóló ajánlatukat továbbra is fenntartják. Ezt Canberra korábban elutasította. Peter Dutton ausztrál bevándorlásügyi miniszter csütörtökön kizárta, hogy harmadik országban helyeznék el a tábor lakóit.

Canberra 2013-ban vezette be rendkívül szigorú bevándorlási politikáját, hogy elrettentse azokat, akik tengeren át Ausztráliába indulnának.

Az ENSZ és emberi jogi szervezetek régóta bírálják a táborok üzemeltetését. Számos beszámoló került napvilágra a befogadóállomások lakói, köztük kiskorúak ellen elkövetett visszaélések és a kilátástalanságukban önmaguknak ártó menedékkérők sorsáról.

A The Guardian Australia című ausztrál napilap múlt héten arról számolt be, hogy több száz esetben követtek el visszaéléseket a Nauru szigetén működtetett menekülttábor lakói ellen. Az újság birtokába több mint kétezer olyan jelentés került, amelyek a Naurun tartózkodó migránsok, köztük gyerekek elleni támadásokról, szexuális visszaélésekről és lelki bántalmazásokról szólnak.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Ilyen egyszerűen lehetne megvédeni Európát is, ha ez lenne a cél: 600 napja nem érkeztek betolakodók Ausztráliába


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »