Ausztrália egyharmada zárlat alá került

Ismét egyhetes zárlatot vezettek be csütörtökön az ausztráliai Victoria államban, miután nőtt a koronavírus-járvány regisztrált fertőzöttjeinek a száma.

Az ország második legnépesebb államában, a több mint 6,6 milliós Victoriában – ahol alig néhány hete oldották fel az előző zárlatot – nyolc új fertőződést regisztráltak.

Tavaly ebben az államban volt a világ egyik legszigorúbb és leghosszabb ideig tartó zárlata a koronavírus-járvány miatt. A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe akkor több mint 800 ember halt bele, ami az egész Ausztráliában történt halálesetek 90 százalékát teszi ki.

Mindeközben Új-Dél-Wales állam fővárosában, Sydneyben – amely egyúttal Ausztrália legnagyobb városa – rekordot ért el a regisztrált fertőzöttek napi növekménye. Az immár hét hete zárlat alatt lévő városból a hatóságok öt halottat is jelentettek, akik közül négy nem volt beoltva, az ötödik pedig az oltásnak csak az egyik dózisát kapta meg.

Az államból 262 új esetet jelentettek, 23-mal többet, mint előző nap, közegészségügyi tisztviselők pedig felhívták a figyelmet arra, hogy az idősebbek körében zajló oltási kampány miatt a vírus fertőzőbb delta variánsa elsősorban a fiatalabb korosztályokra és az oltást elutasítókra jelent veszélyt.

Sydneyben szerdán egy 27 éves férfi is meghalt a vírus okozta betegségben, ő eddig a legfiatalabb halálos áldozata a járványnak Új-Dél-Walesben.

Hírdetés

Zárlat alá vonták csütörtökön a közeli Hunter régiót is, ahol az állam második legnagyobb városa, Newcastle található, miután hat új esetet jelentettek a környékről. Helyi hatóságok szerint az új góc egy tengerparti mulatságon alakult ki, ahova többen Sydneyből – az ottani karantén megszegve – érkeztek.

Karantént vezettek be Queensland állam fővárosában, Brisbane-ben is, így a 25 milliós Ausztrália lakosságának már körülbelül egyharmada van jelenleg zárlat alatt.

Bár Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke azt mondta, a Sydneyben érvényben lévő korlátozások egy részét a beoltottak számának növekedése nyomán feloldják, egészségügyi szakértők szerint a zárlatok bevezetése és feloldása mindaddig folytatódik, amíg az oltottak száma nem emelkedik jelentősen országszerte.

Össztűz alá került Scott Morrison miniszterelnök is: bírálói azzal vádolják a kormányt, hogy a lassú oltási kampány hozzájárult a sydneyi karanténhoz, súlyos csapást mérve ezáltal a gazdaságra.

Ausztrália a járvány kirobbanása óta az azonnali kontaktkutatások, a gyors határidővel elrendelt zárlatok és a szigorú távolságtartási szabályok stratégiáját követte, és ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy viszonylag alacsonyak maradtak a fertőzöttségi számok: körülbelül 35 200 esetet és 932 elhalálozást regisztráltak.

A 16 éven felülieknek mindeddig csupán 20 százaléka vette fel az oltás mindkét adagját.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »