Augusztustól lehet pályázni diplomamentésre

Augusztustól lehet pályázni diplomamentésre

Augusztusban hozzák nyilvánosságra azon felnőttképzést folytató intézmények névsorát, amelyek csatlakoztak az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság újabb diplomamentő programjához – tudta meg a Világgazdaság. Az Oktatási Hivatal júniusi adatai szerint 91 595 olyan hallgató van, aki sikeres záróvizsgát tett, de oklevelét a nyelvvizsga hiányában még nem kapta meg.

A Diplomamentő II. program 400 millió forint állami támogatással valósul meg, a fejenkénti támogatás legfeljebb 300 ezer forint lehet. A nyelvi képzések szeptember közepétől indulhatnak, s 2019. december 31-ig kell befejeződniük. Az OFA Nonprofit Kft. közlése szerint a pályázóknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat, továbbá az ennek alapján kiadott diplomájukat. Enélkül a teljes támogatást vissza kell fizetniük.

A nyelvtanfolyamokon angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvet lehet tanulni a bennragadt diploma megmentése érdekében.

Hírdetés

Igénybe vehetők majd rugalmasabb időbeosztású egyéni felkészítések is, a tanfolyamok elvégzése után egy középszintű nyelvvizsga szerezhető meg – derül ki az OFA Nonprofit Kft. adataiból.

A korábbi diplomamentő programban több mint 10,2 ezren vettek részt – közülük 7689-en sikeresen levizsgáztak –, a mostanira csak 1333-an jelentkeztek. Az állam mintegy 2,5 milliárd forintot költött az első programra, amely azért indult, mert az Oktatási Hivatal adatai szerint 2014-ben 8500-an, 2015-ben 9354-en, 2016-ban pedig 11 708-an nem tudták átvenni diplomájukat a nyelvvizsga hiánya miatt.

A kormány 2018-tól a következő három esztendőben évi mintegy hárommilliárd forintot különít el a fiatalok első sikeres nyelvvizsgájának ingyenessé tételére. Az idei keret 2,8, a 2019-es 3,1, a 2020-as pedig 3,4 milliárdos. 2020-tól azonban bevezetik a kötelező középfokú nyelvvizsgát a felsőoktatási felvételinél – így talán kevesebb lesz a bennragadt diploma.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »