Augusztusban fokozódott az aszály

Augusztusban fokozódott az aszály

Augusztus első felében ismét fokozódott az aszály. Az ország nagy részén olyan nagymértékű volt a csapadékhiány, hogy ezt a július végi csapadék sem tudta pótolni – közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a közösségi oldalán.

Bár július végén nagyobb esőzések voltak, augusztus első felében ismét fokozódott a csapadékhiány – közölte az SHMÚ.

Megállapították: az elmúlt napok esőzései csak helyi szinten jelentkeztek, és rövid ideig tartottak. A vízgyűjtő területek vízhozama többnyire csak átmenetileg nőtt meg, és pár napon belül visszaállt a korábbi szintre.

Hírdetés

Az SHMÚ szerint a jelenlegi helyzet kialakulásához nemcsak az elmúlt hónapok csapadékhiánya vezetett, hanem több kedvezőtlen körülmény együttes hatása, mint például a tavaszi hóolvadás. Korábban az olvadó hóréteg volt a felszín alatti vizek feltöltésének fő forrása, ami bizonyos mértékig segített ellensúlyozni a száraz nyári hónapokban jelentkező csapadékhiányt.

„Ezek a körülmények azonban az elmúlt években megváltoztak” – figyelmeztetett az intézet. Hozzátették: az előző telek aránylag melegek voltak, és nem túl sok hó hullott.

A 32. hét klimatológiai szempontú kiértékelése kapcsán az intézet közölte: a talajszárazság az elmúlt héten rendkívüli módon szétterjedt, főleg a keleti és a délnyugati országrészben.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »