Augusztus 8-ára felélte a Föld az egy évre jutó erőforrásait

Augusztus 8-ára felélte a Föld az egy évre jutó erőforrásait

Minden eddiginél korábban jött el idén a túlfogyasztás napja. A környezetvédők szerint 2016-ban augusztus 8-ra az emberiség felélte a Föld egy évre szánt, megújulni képes erőforrásait. Magyarország a túlfogyasztás szempontjából a középmezőnyben van a világ országai között, de az eredmény javítható lenne.

Hétfőn délelőtt alig volt megrakott bevásárlókocsi az egyik budapesti áruház parkolójában, pedig Magyarországon évente a lakosság annyi élelmiszert vásárol, hogy abból óvatos becslések szerint is csaknem 2 millió tonna végül a szemétbe kerül. Ez az adat nagyjából megfelel a világátlagnak, de a túlfogyasztás nem csak az élelmiszerekre vonatkozik. Egy átlagos fogyasztó ökológiai lábnyoma az alábbi tényezőkből áll.

Az élelmiszer-fogyasztás mellett fontos tényező, hogy mennyit és hogyan fűt valaki, illetve használ-e klímaberendezést. Ide tartozik az is, hogy ki mivel közlekedik, de az sem mindegy, ki hova utazik nyaralni.

Környezetvédők szerint a világ lakosságának fogyasztása akkorára nőtt, hogy idén már augusztus 8-ára felélte a Föld egy évre jutó erőforrásait. Vagyis az év hátralévő részében már a bolygó tartalékai fogynak. „Ez a nap évről évre egyre előrébb kerül, és a 70-es évek óta zajlik ez a folyamat. Tehát nagyjából a 70-es évektől beszélhetünk arról, hogy túlfogyasztás áll fenn. Konkrétan 1970-ben, akkor még december 23-ra esett a túlfogyasztás napja” – nyilatkozta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

A fenntartható életmód eléréshez egyebek mellett csökkenteni kellene a szén-dioxid-kibocsátást. De a szakemberek szerint már az is sokat segít, ha valaki bevásárlólistával megy a boltba. „A tudatos vásárlók egyesületének a tapasztalatai azt mutatják, hogy egyrészt nagyon sok múlik az odafigyelésen, ha az ökolábnyom csökkentéséről van szó, a mindennapi új rutinok kialakításán és ez egy idő után automatikusan megy. A bioélelmiszerekhez nehéz hozzájutni, de szerencsére már így is könnyebb, mint 10 vagy 15 évvel ezelőtt” – közölte Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Az egyik zöld szervezet környezettudatos kormányzati lépéseket sürget. Ellenzik például a paksi beruházást. „Hiszen abból gyakorlatilag az összes magyar családi házat energiatakarékossá tehetnénk: a szigetelés, a napenergia használata és sorolhatnánk a rengeteg lehetőséget. Mindenképpen ebbe az irányba kellene váltani és a közösségi pénzeket, a közpénzt, mert az állam pénze közpénz, azt közcélra kell felhasználni. A mezőgazdaság terén pedig a valódi, ökológiai gazdálkodás támogatása lenne a cél” – mondja Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse.

Az emberiség jelenlegi életmódjának fenntartásához a Föld erőforrásainak több mint másfélszeresére lenne szükség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »