Augusztus 10-ei tüntetés: felülbírált döntés, tovább nyomoznak a főcsendőrök ellen

Augusztus 10-ei tüntetés: felülbírált döntés, tovább nyomoznak a főcsendőrök ellen

A közfelháborodás nyomán folytatja az eljárást a két évvel ezelőtt, augusztus 10-én a rendfenntartó erők által szétvert bukaresti kormányellenes tüntetés ügyében a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT).
Giorgiana Hosu, a DIICOT főügyésze kedden részben felülbírálta az ügy vádemelés nélküli lezárására vonatkozó döntést, így folytatódik az eljárás Gheorghe Sebastian Cucoş, a csendőrség volt első parancsnokhelyettese, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség volt parancsnoka, Cătălin Sindile ezredes, a csendőrség volt főparancsnoka és Mihai Dan Chirică volt rendőrparancsnok, korábbi belügyi államtitkár ellen. A DIICOT július közepén jelentette be, hogy nem emel vádat az ügyben, ugyanakkor átadta a katonai ügyészségnek a tüntetőket bántalmazó csendőrök ügyében indított nyomozást.

Gabriela Scutea legfőbb ügyész a bejelentést követően közölte: mivel megérti az üggyel kapcsolatos érzelmeket, az ügyirat minden egyes elemét mérlegelni fogják.

Giorgiana Hosu DIICOT-főügyész azt követően hozta meg a döntést, hogy többen is panaszt nyújtottak be a nyomozás lezárására vonatkozó rendelet miatt. Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, Cătălin Sindile és Mihai Dan Chirică ellen hivatali visszaélés, hivatali visszaélésben való bűnrészesség, visszaélésszerű magatartásban való részvétel, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításban való részvétel, hamis okirat tudatos felhasználásában való részvétel és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt folyik kivizsgálás. Emellett a nyomozás újraindításával a bűnpártolás, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás, valamint hamis okirat tudatos felhasználásának gyanúját is kivizsgálják, az esetleges államcsínykísérletre vonatkozó gyanút azonban nem vizsgálják tovább.

Hírdetés

Amennyiben a bukaresti ítélőtábla jóváhagyja a nyomozás újraindítását, a dosszié a katonai ügyészségre kerül.

A döntés előzménye, hogy több mint 57 ezer állampolgár írta alá a Declic Közösség által kezdeményezett petíciót, amelyben felszólítják Gabriela Scutea legfőbb ügyészt, indítsa újra a nyomozást az augusztus 10-ei tüntetés ügyében, és állítsa bíróság elé azokat, akik „elrendelték a békés tüntetők elleni erőszakos fellépést”. A nyomozás lezárásáról szóló határozatot a civil társdalom képviselői, valamint a bukaresti Victoriei téri tüntetésen részt vevők is bírálták.

Mint ismeretes, 2018. augusztus 10-én a diaszpórában élő románok hívtak össze tüntetést Bukarestben a Viorica Dancilă vezette szociálliberális kormány ellen. A demonstráció erőszakba fulladt, kemény összecsapás tört ki a csendőrség és a tüntetők egy része között. Míg az ellenzék szerint a csendőrség indokolatlanul támadt az emberekre, az akkori kormányoldal államcsíny-kísérletnek minősítette a történteket. Közel 800 tüntető tett ügyészségi feljelentést a hatósági erőszak miatt, ugyanakkor a rendfenntartó erők 160 tagja az őket ért erőszak miatt tett panaszt.

A DIICOT egyébként többek között azt állította az ügy lezárásáról szóló rendeletben, hogy a Victoriei téren tüntető békés tömeg nem határolódott el azoktól, akik agresszíven léptek fel a rendfenntartókkal szemben, sőt „mulattatta is őket” a helyzet. A DIICOT szerint az erőszakos fellépésnek nem mindegyik „járulékos áldozata” volt „ártatlan áldozat”.

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »