Atyaúristen! Atyaúristen? Pont az

Atyaúristen! Atyaúristen? Pont az

Két év után ad ki új dalt a Magidom. A zenekar ráadásul igen sistergős témába nyúlt bele trükkösen. Íme, itt egy keresztény rockfohász, az Atyaúristen.

Nem akármilyen új dallal jelentkezett be két év után a Magidom. Az Atyaúristen egy igazán érdekes, trükkös kísérlet arra, miként lehet hozzányúlni a vallás, konkrétabban a kereszténység témájához a könnyűzene felől.

Az egész olyan, mint egy rockfohász, már-már indulószerű imádság kellő iróniával megspékelve. Szóval semmiképpen sem hétköznapi szám, ugyanakkor a Benyhe Robi (gitár, ének), Bajnok Balázs (gitár, vokál), Pánczél Péter (basszusgitár), Benyhe Marci (dobok) és Szekeres Máté (billentyűk, vokál) felállásban működő zenekar hozza a tőle megszokott tábortűz mellett zenélős hangulatot.

A megszokott stílusuktól persze nem rugaszkodtak el a srácok, a hangulat és az összhangzás egyfajta visszhangja a legutóbbi, 2014-es, Turistajel című nagylemezüknek. A folytatásról szólva egyébként ez a dal a nyitánya a zenekar közelgő kislemezének, amit ennek fényében mi is kíváncsian várunk. Főleg, hogy már tavaly december eleji beszélgetésünk alkalmával is arról diskuráltunk, készül az új anyag.

Szóval éppen itt volt már az ideje. Felesleges is szaporítani a szót, elöljáróban talán még annyit, így érdemes megfogni a kereszténység témáját. A végeredmény éppannyira univerzális, hogy senki se akarja kisajátítani.

A hajtás után amúgy érdemes folytatni az olvasást, mert Benyhe Robit szépen kivallattam erről az egészről, különösen arról, hogy ez az Atyaúristen hogy s miként villant be.

– Egy alapjában véve érzékeny témakörhöz, a valláshoz nyúltatok hozzá igen frappánsan. Mennyire volt egyértelmű, hogy az Atyaúristennek erről kell szólnia, illetve, hogy maga a dal címe is az legyen, ami?
– Nem készültünk tudatosan rá, hogy legyen egy ilyen témájú dalunk, és persze nem is térítő opusnak szántuk. Világnézettől függetlenül tök érdekes kérdés, hogy hogyan született a világ, hol a helyünk benne. A teremtéstörténet valahogy adta magát, kicsit a szám is olyan lett, mint egy időugrásos videó, amiben szépen kialakul a Föld. Az Atyaúristen cím kicsit a dal ironikus árnyalatára is utal. Volt egy pillanat, amikor elgondolkodtunk, hogy néhányan talán „rosszul értik” majd a dalt, de ezt gyorsan elengedtük, és bízunk benne, hogy „akinek füle van, hallja meg”.

– A dal egyébként picit a baptista misék hangulatát idézi, amikor örömünnep közepette egy kórus önfeledten énekel a templomban zenei kíséret mellett s ebbe az áhítatba a hívők is bekapcsolódnak énekükkel. Hasonló gondolatok fogalmazódtak meg bennetek, amikor összeraktátok ezt a „fohászt”?
– A bevezetőben még egy „klasszikus” templomi hangzásra törekedtünk, a dal közepén pedig valóban szerettük volna kicsit gospelesebbre venni a figurát, ami ezek szerint sikerült. Haha! Poénkodtunk is sokat, hogy új piaci rést találhatnánk ezzel a stílussal, és még jobban meglódulhatna a szekér… A viccet félretéve, tényleg nem agyaltunk sokat, csak az egyik versszakra pihentem rá egy fél évet…

– Ez akár egy vitaindító kérdés is lehetne: hogyan lehet megközelíteni a vallást a könnyűzene oldaláról?

– Az „istenkérdés” mind a mai napig elég nagy toposz a könnyűzenében, de szerintünk a nagyon direkt, egysíkú szövegekkel nem valami izgalmas a végeredmény. Én legalábbis örülök, ha van valami trükk vagy bármilyen újszerű megközelítés, ha valaki ilyesmivel próbálkozik. Egyébként, bár egyértelműek a bibliai utalások a mi dalunkban is, nem is igazán a vallásról, inkább az emberekről szól szerintem.

– Két éve jelent meg nagylemezetek, azóta forgattatok klipeket, de tulajdonképpen az első nagy anyagotok óta ez az első friss cucc tőletek. Facebookon már elhintettétek, hogy jön egy új album. Azzal hogy álltok? Mikorra várható a megjelenés, van-e kitűzött céldátum?
– Nincs mese, jön az új kislemez, már jó ideje kész van, de szeptemberben túl szép idő volt, a dalok jó részéhez pedig inkább az őszi időjárás passzol… Szóval október második felében mindenki tapadjon a Magidom Facebook-oldalára, egyenként pakoljuk ki a dalokat. Az Atyaúristenen túl még négyet. Sőt, klip is lesz!

– Nyakunkon az őszi-téli klubszezon, merre láthatnak benneteket az őrjöngő fanatikusok?
– Október 28-án a Kuplungban játszunk, december elején pedig egy különleges lemezbemutatóra van kilátás, szintén Budapesten. Mivel több dolog fut a háttérben (például klipek és új dalok felvétele), ezért nem sok vidéki koncert várható idén. De tavasszal szeretnénk bevenni minden nagyobb várost!

További érdekességekért érdemes követni a rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »