Átvette az Európa-érmet Kövesdi Károly

Átvette az Európa-érmet Kövesdi Károly

A Magyar7 hetilap volt vezető szerkesztője, jelenlegi főmunkatársa szombaton Budapesten, a Kisebbségi Jogvédő Intézet központjában átvette a neki 2020-ban megítélt Európa-érmet. A magyar alapítású nemzetközi újságíró érmet a Balassi Kard Művészeti Alapítvány adományozza minden évben. Ahogy azt a m7.sk portálnak Molnár Pál az Alapítvány elnöke elmondta, díjuk a leghosszabban folyamatosan odaítélt magyar újságírói díj, s a díjazottak között olyan nevekkel is találkozunk, mint Kondor Katalin, Oplatka András vagy Deák Ernő. Az érmet 2021-ben Varga Béla kárpátaljai újságíró kapta.

Kövesdi Károly az Alapítvány 22-edik díjazottja, tavaly viszont a vírusjárvány miatt csak virtuálisan vehette át az elismerést. Ahogy azt Kövesdi kis mosollyal elismerte, így kétszer is örülhetett a díjnak, egyszer, amikor megkapta, másodszor pedig most, amikor átvehette.

Molnár Pál a díjátadás előtt a jelenlevőket röviden megismertette Kövesdi szakmai életrajzával, amelyből kiderült, hogy az újságírást nemcsak szerzőként, hanem hosszú ideig nyomdai korrektorként is művelte, megismerve ezzel a publicisztika szerkesztőségen kívül további útjának szépségét és nehézségét, mint ahogy a könyvtárosi munkában is tapasztalatot szerzett. Első szerkesztőségi állása a Szabad Földműves alkotói gárdájában volt. Dolgozott ezen kívül az egykori Nő című hetilapnak, valamint hosszú évekig az Új Szó kulturális rovatának, valamint a Vasárnap hetilapnak volt a munkatársa, illetve vezetője. Ahogy azt Molnár Pál a díj odaítélésének évében méltatásában megírta

Hírdetés

Az Új Szó napilappal 2010-ben szakított, mert számára vállalhatatlan lett a lap irányvonala. Újságírói-szerkesztői pályájának kiteljesedése 2018 tavaszán történt, amikor létrejött a Pro Média Alapítvány, s vele a Ma7 médiacsalád. Azóta a kiadó Magyar7 című konzervatív értékrendű hetilapjának vezető szerkesztője.”

Ahogy azt a díjazott szombaton kérdésünkre elmondta, a Ma7 médiacsalád elsődleges fontosságát abban látja, hogy immár intézményes keretek között biztosított a Felvidéken is a konzervatív-nemzeti szellemiségű újságírás jelene, illetve a – a fiatalok képzésén keresztül – annak szakmai jövője is.

Kövesdi Károly több mint 45 éve van a pályán, saját becslése szerint több ezer cikket írt meg, magához leginkább közelállónak a kommentár és a riportok műfaját érzi.

Szeretett kollégánknak szívből gratulálunk a kitüntetéshez.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »