Átszámolják a nyugdíjakat

December 1-től 10 százalékkal nő a munkaképességüket elvesztett személyek számára megállapított létminimum, összege 1247 hrivnya lesz. A Nyugdíjtörvény 27. cikkelye értelmében a nyugdíj maximális összege idén 10 740 hrivnya lehet, s nem változik a létminimum függvényében – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A létminimum emelése kapcsán azonban több kategóriának átszámolják a havi járandóságát:
– az öregségi minimál-nyugdíjat (a nőknél 20, a férfiaknál 25 év munkaviszony megléte esetén azok számára, akiknek 2011.10.01. előtt, a nőknél 30, a férfiaknál 35 év munkaviszony megléte esetén azok számára, akiknek az említett dátum után számfejtették a nyugdíjat);
– a normán felül végzett éveket (kivéve azon nyugdíjasoknak, akik továbbra is dolgoznak);
a minimális rokkantnyugdíjat, az eltartó elvesztése esetén;
–  a katonai szolgálatot teljesítő személyek családtagjainak járó minimálnyugdíjat, az eltartó elvesztése esetén;
a különleges érdemekért járó nyugdíjat;
–  a háborús veteránok szociális védelméről szóló törvény által érintett emeléseket,
valamint más kifizetéseket, melyeket a létminimumból számfejtettek a munkaképességüket elvesztett személyek számára.

Nő a tiszteletbeli donorok nyugdíjkiegészítése, ennek összege 154 hrivnya 40 kopijka.

A még dolgozó nyugdíjasok, akiknek havi nyugdíja meghaladja a munkaképességüket elvesztett személyek számára megállapított létminimum 150 százalékát, járandóságuk 85 százalékát vehetik kézhez, ami azonban nem lehet kevesebb, mint a létminimum 150 százaléka, s mely összeg december 1-től 1870 hrivnya 50 kopijka.

Nem emelkedik december 1-től a háború gyermekeinek a nyugdíjkiegészítése, ez a Miniszteri Kabinet 2011. december 28-i rendelete értelmében 66 hrivnya 43 kopijka. Változatlan marad a százévesek és ennél idősebbek havi támogatása is, ennek összege továbbra is 189 hrivnya 8 kopijka.

Az érintettek havi ellátmányát az illetékes nyugdíjosztályok automatikusan átszámolják – értesít a megyei Nyugdíjalap.

Magyar Tímea

Csatolt_cikkek: Témába vág:Az IMF nem követeli Ukrajnától a nyugdíjkorhatár emelését7,5 millió ukrán él minimális nyugdíjbólTömegével nyugdíjaztatták magukat a bírók Ukrajnában a vagyonbevallási kötelezettség miattRovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: nyugdíj, nyugdíjasokForrás: Kárpáti Igaz Szó


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »