Átrendeződést hoz az adóreform

Átrendeződést hoz az adóreform

Érdekes folyamatok zajlanak az Egyesült Államok részvénypiacán. Legutóbb 1999-ben volt ilyen alacsony a szektorok közötti korreláció, amikor is a technológiai részvények egészen extrém emelkedést produkáltak, az úgynevezett value részvények pedig jelentősen alulteljesítettek. Egyes vélemények szerint az alacsony korreláció jelezheti a bikapiac tetejét is, ugyanakkor ez a folyamat hosszabb ideig is eltarthat.

Az idei évben a legjobban teljesítő ágazat a technológiai és a félvezetőszektor volt, miközben a kiskereskedelmi szektor látványosan alulteljesített. Az év végéhez közeledve ismét a Donald Trump elnök által a törvényhozáson átvert adóreform és annak hatása került a fókuszba, adják azokat a részvényeket, melyek eddig jól teljesítettek, míg az alulteljesítő szektorokat veszik a befektetők. Vélhetően jelentős alul-, illetve felülsúlyozottság alakulhatott ki egyes szektorokban, ennek is következménye az év végi divergencia.

A piaci mozgások fő mozgatórugójává ismét az amerikai adóreformmal kapcsolatos várakozások váltak. Donald Trump a karácsonyi ünnepek előttre ígérte az adóreformot, amely különböző mértékben hat az egyes szektorok teljesítményére. A legnagyobb nyertesei a könnyítési hullámnak a magas effektív adókulcsú cégek lehetnek, ilyenek a kiskereskedelmi, telekom- és közműcégek, míg az energia-, a technológiai és az autószektor kevésbé profitál a társasági adó 35 százalékról 20 százalékra történő radikális csökkentéséből.

Hagyományosan a decemberi időszak erős a részvénypiacokon, kérdés, hogy az idei évben látott emelkedés után maradt-e még erő a további emelkedéshez. A pozicionáltság alapján az látható, hogy a befektetők „ki vannak tömve” részvényekkel, emiatt nem árt az óvatosság, ám egyes eddig alulteljesítő szektorokat még könnyen lehet, hogy megvesznek majd az év végén – ilyen lehet például az adóreform egyik nyertese, a kiskereskedelmi szektor.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »