Atrazin-botrány: vége a vízivási tilalomnak a Csallóközben

Atrazin-botrány: vége a vízivási tilalomnak a Csallóközben

POZSONY. Már a Dunaszerdahelyi járás valamennyi településén fogyasztható a vezetékes ivóvíz. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal decemberben rendelte el a tilalmat, hogy a vezetékes vizet ne használják ivásra és főzésre, mert az abban levő atrazin mennyisége meghaladta a megszabott határértéket.

Az SZK Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ SR) arról tájékoztatott, hogy utolsóként Sárosfán oldották fel a tilalmat, a másik 6 településen ez januárban már folyamatosan megtörtént. A Nyugat-szlovákiai Vízművek (ZsVS) az áldatlan helyzet ideiglenes megoldása érdekében aktívszén-szűrőt szerelt fel az ügyben érintett községekben – írja a Sme napilap internetes portálja.

Az ÚVZ SR saját mintavételeivel és elemzéseivel bebizonyította, hogy már mindenütt iható a vezetékes víz, abban ugyanis a megszabott hatáérték alá csökkent az atrazin mennyisége – áll a hivatal nyilatkozatában.

Csak a vízvezetéket ellenőrizték, a kutakat nem

A hivatal egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a közeli Úszor község (Kvetoslavov) nem rendelkezik nyilvános vízvezetékkel, ezért ott nem végeznek hasonló vizsgálatokat. A települések hatáskörébe tartozik a lakosság ivóvízzel való ellátása feltételeinek a megteremtése – írja a Sme.sk.

Az ÚVZ SR arra is felhívta figyelmet, hogy a közegészségügyi szervek csak a nyilvános vízvezetékekben levő ivóvíz minőségét vizsgálják, nem tartozik azonban hatáskörükbe a talajvizek minőségének megfigyelése és azok védelme, beleértve a szennyeződések likvidálását is.

A hivatal folytatja a Dunaszerdahelyi járásban levő vezetékes ivóvíz minőségének elemzését.

Folyamatosan kitisztították a községek vízvezetékeit

A Dunaszerdahelyi RÚVZ december közepén tiltotta be a vezetékes víz fogyasztását Csallóköznádasdon, Bakán, Dercsikán, Sárosfán, Gellén, illetve Lúcson, valamint Úszoron is, mert az egészségkárosítónak bizonyult.

Hírdetés

A ZsVS e településeken tartálykocsikkal biztosította az ivóvíz-ellátást, miközben a vezetékes vizet csak tisztálkodásra, mosásra és takarításra lehetett használni.

A nyilvános vízvezeték üzemeltetője azonnal fontos intézkedéseket foganatosított, aktívszén-szűrőket szerelt fel az érintett vezetékekre.

A mezőgazdasági cégek ellenőrzése

Az atrazin egy olyan permetezőanyag, amit korábban gyomirtásra használtak.

A környezetvédelmi tárca e helyzetre reagálva arról tájékoztatott, hogy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) rendkívüli ellenőrzéseket végez a Dunaszerdahelyi járás mezőgazdasági üzemeiben. Eközben meg akarja állapítani azt, hogy esetleg nem azok által szennyeződött-e az ivóvíz.

A SaS beterjeszti a Csallóközről szóló törvényjavaslatát

Az ellenzéki Szabadság és Szolidaitás (SaS) ennek kapcsán a következő parlamenti ülésen el akar állni egy új törvényjavaslattal, amellyel a Csallóköz védelmét biztosítaná. Abba belefoglalták a védelem feltételeit, a higiéniai szakemberek és a megfigyeléseket végző szervezetek kötelességeit, valamint a kölcsönös tájékoztatás kötelességét. Mindezzel azt akarják elérni, hogy kellőképpen megvédjék a Csallóköz talajvizeinek minőségét, amely 13 millió embert lát el ivóvízzel.

Anna Zemanová SaS-os képviselő meggyőződésének adott hangot, hogy az atrazin-botrány során vagy szándékos szennyezés történt, vagy pedig a ZsVS az illetékes állami szervekkel együtt elhanyagolta kötelességét. Rámutatott, hogy az atrazin az említett községek közelében már 2009-ben is felbukkant.

"Kitartok az álláspontom mellett, hogy a felelős szerveknek fel kell térképezniük, honnan is ered a méreganyag, illetve hogyan tejed tovább azért, hogy az embereknek ne kelljen félteniük az egészségüket“ – hangsúlyozta.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »