Atomholokausztról emlékeztek meg Hirosimában

Atomholokausztról emlékeztek meg Hirosimában

Egyperces néma csenddel emlékeztek meg Hirosimában helyi idő szerint szombaton reggel 8 óra 15 perckor arra a pillanatra, amikor az Enola Gay névre keresztelt amerikai B-29-es bombázó fedélzetéről 1945. augusztus 6-án atombombát dobtak a japán városra.

A megemlékezés alkalmából mintegy 50 ezer ember gyűlt össze a hirosimai Béke Emlékparkban, nem messze a robbanás epicentrumától.

Macui Kazumi, Hirosima polgármestere a rendezvényen azt mondta, a világ vezetőinek követniük kellene Barack Obama amerikai elnök példáját, és első kézből kellene megismerniük a nukleáris fegyverek okozta pusztulást.

Obama hivatalban lévő amerikai elnökként elsőként látogatott el május 27-én a japán városba, hogy lerója tiszteletét az atomtámadás 140 ezer áldozata előtt, de bocsánatkérésről szó sem lehetett. Közülük több ezren a bombatámadás pillanatában vesztették életüket, és nagyon sokan haltak meg évekkel később a sugárzás miatt.

A szörnyű pusztítás nyomán Japán feladta a harcot: 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette a szigetország kapitulációját. A történészek mind a mai napig vitáznak arról, hogy szükség volt-e a két támadásra.

Az egyik oldal szerint igen, hiszen így sikerült megmenteni rengeteg amerikai katona életét, akik elestek volna, ha szárazföldi támadást kell indítani Japán ellen. Mások viszont azt állítják, hogy a szigetország már mindenképp közel állt a kapitulációhoz, s ez az atomtámadás nélkül is bekövetkezett volna.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »