Atomerőművet is robbantottak volna Franciaországban

Többek között egy atomerőmű ellen is támadást tervezhettek terroristák Franciaországban – derül ki a párizsi törvényhozás egyik bizottságának anyagaiból, melyeket a Le Figaro ismertetett.

A dokumentum szerint országszerte számos olyan helyen terveztek terrortámadást végrehajtani az utóbbi egy évben, amiről eddig nem tudtunk, a most kiszivárgott információk viszont jól jelzik, milyen szintű ma a terrorveszély Franciaországban.

Az egyik gyanúsítottat a jelentésben Karim K. néven emlegetik. A férfi állítólag igen komoly merényleteket tervezett: nem csak hogy megölte volna Loiret körzet prefektusát, de meg akart támadni egy franciaországi nukleáris létesítményt is. A feltételezett dzsihadistát a különleges erők tavaly decemberben fogták el, csakúgy, mint tettestársát, akit a jelentés Rodrigue D-nek nevez. Kettejük közös terve állítólag az volt, hogy rendőröket és katonákat támadnak meg Orléans-ban.

Kiskorú lányok is őrizetben

A dokumentum megnevez egy csecsen származású oroszt, Issa Khassievet, aki még 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, a terve pedig az volt, hogy erőszakos bűncselekményeket követ el francia földön, majd a Közel-Keletre utazik „mártírhalált” halni. Ezen kívül volt olyan gyanúsított, aki meg akart ölni egy párizsi parlamenti képviselőt, egy testvérpár pedig azt tervezte, hogy merényletet követ el rendőrök és/vagy zsidó származású emberek ellen – a hatóságok mindannyiukat elfogták.

Március 16-án négy fiatal – köztük három kiskorú – nőt is letartóztattak Roubaix-ben, Lyon-ban és Brie-Comte-Robert-ban, akik állítólag azt tervezték, hogy megtámadnak egy koncerttermet, két kávézót, és egy párizsi üzletközpontot.

Kommunikációs nehézségek

A jelentés hangsúlyozza, hogy rendkívül nehéz a terroristák nyomára bukkanni, mert sok esetben egy telefont mindössze egyetlen alkalommal használnak, sőt titkosítással védik a kommunikációjukat. Éppen ezért égető fontosságú, hogy a hatóságoknak legyen belső embere, informátora, aki közvetlen kapcsolatban áll a terroristákkal.

A kommunikációs eszközök, valamint a darknet (vagyis az internet illegális részének) robbanásszerű fejlődése, és az, hogy gyakorlatilag minden csatorna erősebben van kódolva, mint korábban, mind-mind segítenek – nyilvánvalóan akaratlanul is – a terroristáknak elrejtőzni a hatóságok szeme elől.

Ismert: a tavalyi év során két súlyos merényletsorozat is megrázta Franciaországot: januárban a Charlie Hebdo szatirikus párizsi havilap szerkesztőségében és egy kóser élelmiszerboltban is ugyanazok az iszlamisták gyilkoltak, novemberben pedig koncerttermet, kávézókat, és a francia nemzeti stadiont is célba vették terroristák egy összehangolt akció során. A támadássorozat több tucat halálos áldozatot követelt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »