Átment az EB-n a német autópálya-díj bevezetése

Jóváhagyta a német autópályákra vonatkozó “tisztességes és megkülönböztetéstől mentes” útdíj bevezetését az Európai Bizottság.

Az elfogadott szabályozás szerint 10 napos, két hónapos, valamint egész éves időszakra vásárolhatók úthasználati engedélyek 2,5, 20, valamint 130 eurós árkategóriában. A fizetendő összeg a gépjármű méretétől és károsanyag-kibocsátásától függ. Németország öt gépjármű kategóriát határoz meg.

A jóváhagyott tervezet szerint a németeknek évente várhatóan mintegy 74 euróba kerül majd az útdíj, nekik a a szövetségi autóutakon is fizetni kell. A külföldieknek annyi enyhítés jár, hogy csak az autópályákra kell jegyet váltaniuk.

Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter szerint az útdíj bevezetésének célja, hogy a Németországon átutazó külföldi autósok is hozzájáruljanak a eddig teljesen ingyenes német autópálya-hálózat fenntartásához. Az úthasználati díj tisztességes, megkülönböztetéstől mentes és arányos, amelyből nettó 500 millió euró bevétel folyhat be, amit az úthálózat fejlesztésére fordítanak majd.

Az útdíjat leghamarabb a jövő évi parlamenti választásokat követően vezetik be Németországban – tette hozzá.

Az uniós bizottság korábban azt kifogásolta, majd kötelezettségszegési eljárást is indított Németország ellen azzal az indokkal, hogy a törvény diszkriminálja a külföldi állampolgárokat azáltal, hogy a németek a díjat levonhatják a gépjárműadóból, a külföldieknek viszont ez értelemszerűen nem áll módjukban.

Németország a tizenhatodik uniós tagállam, amely útdíjat vezet be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »