Átment a parlamenten: indul a rendeleti kormányzás, meglett a kétharmad

Átment a parlamenten: indul a rendeleti kormányzás, meglett a kétharmad

Az Országgyűlésben kétharmados többség állt a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat, illetve e rendkívüli jogrend mellé. Az ellenzék egyetlen dologhoz ragaszkodott, de hiába.

Szavazott az Országgyűlés a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatáról, amely rendeleti kormányzás lehetősége előtt nyitotta meg a kormány számára, a veszélyhelyzet idejére. A jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatára volt szükség az elfogadáshoz, vagyis teljes létszám esetén 133 fő – a Fidesznek és a KDNP-nek pedig éppen ennyi képviselője van a Tisztelt Házban.

A szavazás eredményeképp 137 igen, 53 nem ellenében a parlamenti kétharmad megszavazta a koronavírus elleni védekezésről szóló javaslatot.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat a veszélyhelyzet idejére lehetővé teszi, hogy

Hírdetés

a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak.

Az ülés előtt az ellenzék közös sajtótájékoztatót tartott a Kossuth téren, az ellenzéki pártok abban az esetben lettek volna hajlandóak támogatni a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, ha abba időkorlátot építenek. Ezt az álláspontot az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum politikusai is megerősítették a tájékoztatón. A parlamentben a törvényjavaslat vitáján azt hangsúlyozták, erre a törvényre nincs is szükség, a kijárási korlátozás épp ennek a példája.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »