Átmenetileg nem írják fel a Lagevrio gyógyszert Covid-19 ellen

Átmenetileg nem írják fel a Lagevrio gyógyszert Covid-19 ellen

Az egészségügyi minisztérium döntése értelmében átmenetileg nem lehet felírni a Lagevrio gyógyszert Covid-19 ellen, ehelyett a Paxlovid gyógyszert kapják a betegek – erősítette meg Petra Lániková, a minisztérium szóvivője. A hírről a Zdravotnícke noviny számolt be elsőként.

„Mivel Szlovákia az Európai Unió volt keleti tagállamai közül elsőként szerezte be az új, hatásosabb gyógyszert, az orvosokat arra kértük, hogy átmenetileg ne írják fel a Lagevrio orvosságot” – magyarázta a szóvivő.

Hírdetés

A klinikai vizsgálatok szerint a Paxlovid gyógyszer hatékonysága 90 százalékos. „Tekintettel a gyógyszer nagyobb hatékonyságára, feltételezzük, hogy több fogy majd belőle, ezért a minisztérium nagyobb mennyiséget vásárolt a páciensek számára” – tette hozzá Lániková. Közlése szerint a kormány döntése értelmében Szlovákia 35 ezer doboz Lagevrio gyógyszert is vásárol.

Lániková emlékeztetett, hogy mindkét gyógyszer felírása pozitív PCR-teszthez van kötve. „A 60 évnél idősebb páciensek ingyen mehetnek PCR-tesztre” – tette hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »