Átlátszó: a felhasználatlan oltóanyagok egy része kukában végzi

Átlátszó: a felhasználatlan oltóanyagok egy része kukában végzi

A szervezetlenség miatt a kiolvasztott oltóanyagok egy része a kukában végzi – mondta az Átlátszónak egy budapesti, kórházi orvos. A neve elhallgatását kérő szakember szerint oltási terv láthatóan nincs, aki ügyesebben informálódik az jut oltáshoz.

De mindez csak a jéghegy csúcsa, az egészségügyi dolgozó kiemelte, hogy

További probléma, hogy úgy tűnik, nincs terv arra, hogy mit kell csinálni a megnyitott vakcinákkal – tudomásom szerint ampullánként egyszerre 5-6 vakcina-egységet lehet egyszerre kibontani. Az oltóközpontban láthatóan nem tudják, hogy a nap végén a betervezett, de valamilyen okból meg nem jelent emberek oltóanyagával mit kezdjenek. Mi azt szerettük volna például, ha az osztályunkon fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnánk ezekkel a maradék vakcinákkal. Egyikre sem volt mód, az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti.

Hírdetés

Bár próbálták elérni több kollégájával, hogy a maradék oltásokat családtagjaik kapják meg, mivel nagyobb eséllyel viszik haza a vírust, de hiába próbálkoztak több oltóközpontban, ezt nem sikerült elérniük, mert a jelenlegi eljárási rend szerint “egy ilyen soron kívüli oltást nem lehetne leadminisztrálni”.

Pedig vannak országok, ahol sikeresen meg tudják oldani a napi maradék vakcinák felhasználását, és ezt nem lenne lehetetlen megszervezni a rendelkezésre álló kommunikációs eszközök, applikációk, online megoldások korában.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »