Atlantista elnök: a felelős döntés a népakarat teljes figyelmen kívül hagyása

Atlantista elnök: a felelős döntés a népakarat teljes figyelmen kívül hagyása

“Felelős döntés” meghozatalára szólította fel Hollandia kormányát Petro Porosenko ukrán elnök. Hollandia volt az egyetlen uniós tagállam, ahol a nép dönthetett az ukrán társulási egyezményről – az ukrán vezető szerint azonban a referendum eredményét figyelmen kívül kell hagyni.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

Szombaton az ukrán elnök sajtószolgálata egy közleményt jelentetett meg, mely szerint Porosenko személyesen találkozott Mark Rutte holland kormányfővel, a Varsóban tartott NATO-csúcstalálkozó idején.

“Az államfő sürgette a holland felet, hogy felelős döntést hozzon az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezménnyel kapcsolatban. Az elnök úgy gondolja, Hollandia miniszterelnöke az ukránok vízummentességének megadása érdekében is közbenjár majd.”

Hírdetés

Az Európai Unió 2014-ben írt alá társulási egyezményt Ukrajnával, miután Ukrajna éléről egy puccs során eltávolították azt a kormányt, ami 2013 szeptemberében nem írta alá a társulási egyezményt, ehelyett bejelentette, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozna.

Miután Viktor Janukovics 2013 szeptemberében nem írta alá az egyezményt és korábbi tervekkel ellentétben mégsem vett részt az EU csúcstalálkozóján, novemberben civil szervezetek EU-párti kormányellenes tüntetéseket kezdtek Kijevben. A megmozdulásokra rákapcsolódott a szélsőjobboldal, majd kiterjedt utcai összecsapások zajlottak, melynek során több mint kétszáz rendőr és tüntető vesztette életét. 2014 februárjára felállt az új kormány, ami aláírta az Európai Unióval a társulási egyezményt.

2016 áprilisában az EU 28 tagállama közül egyedülálló módon Hollandia népszavazást tartott a társulási egyezmény ratifikálásáról. Ezen a referendumon a lakosság többsége elutasította az egyezményt – a kormány azonban visszautasította az ellenzék azon javaslatát, miszerint a népakarat miatt vissza kell vonni a társulási egyezmény törvénybe iktatását. Petro Porosenko ukrán elnök korábban már számos alkalommal nyilvánosan kijelentette, hogy szerinte egy népszavazás eredménye nincs összefüggésben azzal, hogy utána az európai ország kormánya milyen döntést hoz.

hunhír.info – hídfő,net


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »