Átlagon felüli volt az ősz a hőmérséklet és a csapadékmennyiség tekintetében

Átlagon felüli volt az ősz a hőmérséklet és a csapadékmennyiség tekintetében

POZSONY. Az idei ősz a csapadékmennyiség és a hőmérséklet tekintetében átlagon felüli volt. Bár az ősz utolsó hónapja, a november, Szlovákiában a hőmérséklet szempontjából normális volt, globális szinten újra besorakozott a három legmelegebb november közé 1891 óta – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

Az ősz hőmérsékleti jellegének előzetes értékeléséből kiderül, hogy szeptemberben és novemberben az átlagos területi hőmérséklet-eltérés plusz 0,53 Celsius-fok volt az 1961-1990-es időszak normál értékeivel összehasonlítva. Relatíve a legmelegebb ősz volt Nyugat- és Kelet-Szlovákiában, ahol helyenként erősen átlagon felüli értékeket mértek. Ezzel szemben relatíve leghidegebb az ősz Közép-Szlovákia magasan fekvő hegyes területein – értékelték az őszt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klímaszakértői.

A csapadék tekintetében 2017 ősze az intézet szerint Szlovákia területének nagyobb részén átlagon felüliként végzett. Néhány északi területen, például Árvában és Kiszucán erősen átlagon felüli volt.

Novemberben az abszolút hőmérsékleti minimumot – a magasan fekvő hegyi területeken kívül – Poprádon jegyezték fel, itt -12,8 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet. A legmagasabb hőmérsékleti maximumot Gyűgyön (Dudince), Bolykon (Božkovce) és Nagyrőcén (Revúca) jegyezték fel. Ezeken a helyeken a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársai 16,7 Celsius-fokot mértek november 2-án, 3-án és 6-án.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »