Átkelőhelyeket adott át Abbászéknak a Hamász

A Gázai övezetet kormányzó Hamász átadta az Izraelbe és Egyiptomba vezető gázai átkelőhelyek ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak (PH).

A Ciszjordániát irányító, "mérsékelt" Fatah párttal október 11-én született megállapodás alapján a déli, Egyiptom felőli Rafah, az izraeli áruforgalmat közvetítő Kerem Salom, és az izraeli személyforgalmat bonyolító Ereznél lévő határállomásoknál megjelentek PH tisztviselői és fegyveresei, majd távoztak a Hamász emberei – jelentette a Jediót Ahronót című újság.

Az enklávé vámjait az egyezmény szerint ezentúl a PH gyűjti be, és ő fizeti az állami alkalmazottak béreit.

Az izraeli honlap szerint Rafahnál Egyiptom felé csak szimbolikus volt a határállomás átvétele, mivel Egyiptom továbbra is zárva tartja ezt a határt, de azt várhatóan a hónap közepén ismét meg fogják nyitni.

A palesztinok az átkelőhelyek átadásától az övezetre nehezedő megszorítások mérséklését remélik, de Izrael, majd az amerikai kormányzat feltételekhez kötötte a várhatóan hamarosan felálló palesztin egységkormány elismerését. Az egyik feltételük a Hamász mintegy huszonötezres milíciájának lefegyverzése volt, de erről eddig nem született megállapodás.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

Hűségeskü: Abbász kormányában csak olyan Hamász-tag kaphat helyet, aki hajlandó nyilvánosan elismerni Izraelt

Micsoda meglepetés: Trump zsidó "békeközvetítője" támogatja Netanjáhunak a Hamász lefegyverzésére irányuló követelését is


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »