Átírhatja Csehország politikai és hatalmi térképét Petr Kellner halála

Átírhatja Csehország politikai és hatalmi térképét Petr Kellner halála

Cseh médiaértesülések szerint a PPF Group (První privatizační fond) többségi tulajdonosánák, Petr Kellnernek a halála komolyan átrajzolhatja az ország hatalmi térképét. Kellner múlt szombaton szenvedett halálos repülőszerencsétlenséget Alaszkában.

Az iDnes.cz portál megjegyzi, hogy Kellner, habár ő maga soha nem lépett az aktuálpolitika színpadára, mégis jelentősen befolyásolta azt:

„A multimilliárdos Petr Kellner váratlan halála teljesen megváltoztathatja az évek során kiépített üzleti […]  kapcsolatokat, és ennek eredményeként ténylegesen átrajzolhatja az ország hatalmi térképét.”

Tekintettel arra, hogy Kellner aktívan irányította a PPF vállalatcsoport stratégiai célkitűzéseit, halála komoly űrt hagyott a gazdasági szférában. Ez az üzleti zűrzavar azonban hamar átgyűrűzhet a politikába. Ahogy az Aktuálně.cz is rámutatott, az egyes állami minisztériumok és pénzügyi csoportok körében egyfajta idegesség lett úrrá – rávilágítva Kellner valódi hatalmára a politikában.

Hírdetés

  „Csehországban Kellner birodalma néhány év leforgása alatt olyan mértékben itatta át az állam alapvető infrastrukturális alapjait, hogy bárminemű irányváltás az egész országra kihathat.”

– tette hozzá a portál.

Kellner, aki Andrej Babišsal ellentétben nem vágyott aktív politikai szerepre, a háttérben maradva közvetetten mégis jelentős befolyással bírt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy közeli kapcsolatban állt Václav Klaus és Miloš Zeman elnökkel, valamint a különféle pártok befolyásos politikusaival.

Kellner ugyanakkor távol tartotta magát a közérdektől, nem adott interjút az aktuális eseményekről és politikai magatartása sem volt teljesen világos.

Ceskenoviny.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »