Áthelyezik a német alkotmányvédelmi hivatal vezetőjét

Új feladatot kap a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője, Hans-Georg Maassen a belügyminisztérium államtitkáraként folytatja munkáját – közölte kedden a német kormány.

A koalíciós pártok vezetőinek tanácskozása után megjelent közleményben kiemelték, hogy a belügyminiszter nagyra értékeli Hans-Georg Maassen belbiztonsági szaktudását.

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjének távozását ellenzéki pártok mellett a koalíció egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is követelte, mert kétségbe vonta egy külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázoló videófelvétel eredetiségét. A felvétel Chemnitzben készült egy német megölése után, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Horst Seehofer kiállt a BfV vezetője mellett, az SPD viszont megvonta tőle a bizalmat. Az ügy koalíciós válsághoz vezetett, amely Hans-Georg Maassen áthelyezésével véget érhet.

A felvétel, ami miatt a koalíciós válság kirobbant, Chemnitzben készült augusztus végén, egy német megölése utáni órákban. A bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak, ezek demonstrációkhoz vezetett, amelyeken több erőszakos cselekmény történt. A BfV vezetője egy lapinterjúban úgy vélte, a felvételt azért hozták nyilvánosságra, hogy eltereljék a figyelmet az emberölésről, amellyel menedékkérőket gyanúsítanak.

Hírdetés

Arról is szólt, hogy az alkotmányvédelemnek nincsenek információi arról, hogy külföldiek elleni hajtóvadászatok történtek Chemnitzben. Ezzel a kijelentéssel szembefordult Angela Merkellel, aki hajtóvadászatként jellemezte a Chemnitzben történteket.

Az ellenzéki pártok az első nyilatkozatok alapján eltérően ítélik meg a döntést. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) szerint például a BfV vezetőjének leváltása „rendben van”, áthelyezése viszont „gyakorlatilag előléptetést jelent, ami egy rossz vicc”. A Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) részéről viszont kiemelték, hogy Hans-Georg Maassennek a hivatalában kellett volna maradnia, mert „hűségesen szolgálta a szövetségi köztársaságot”, és azért kényszerül távozásra, mert „kényelmetlenné vált” a kormánynak.

Az első sajtókommentárok is eltérően ítélik meg a koalíciós pártok vezetőinek – Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Horst Seehofer és Andrea Nahles, az SPD elnöke – tanácskozásán kidolgozott kompromisszumot. A ZDF országos köztelevízió szerint például az egyezség nem elégítheti ki a szociáldemokratákat, és azt mutatja, hogy a koalíció nem a bizalmon, hanem a kölcsönös bizalmatlanságon alapul.

A Die Welt című lap szerint viszont a BfV elnökének áthelyezése olyan kompromisszum, amellyel „mindenki együtt tud élni”, és lehetővé teheti, hogy a márciusban megalakult kormány sorozatos konfliktusok után végre elkezdjen kormányozni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »