Átfogó jelentést készít a kórházakról az ÁSZ

Tartós „vendége” lesz a magyar egészségügyi intézményeknek az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a közpénzek elköltésének mikéntjét vizsgáló szervezet ugyanis átfogó képet szeretne rajzolni a hazai kórházak működéséről – írja a pénteki Magyar Idők.

A cikk szerint a számvevők külön is elemzik a kórházak és a korrupció viszonyát.

Salamon Ildikó, a szervezet felügyeleti vezetője a lapnak elmondta, hogy nyolc kórház ellenőrzése után folytatódik vizsgálatsorozatuk, amelynek célja, hogy áttekintsék a gyógyítást végző közintézmények legtöbbjének gazdálkodását, s rávilágítsanak azokra a pontokra, ahol sürgős és határozott beavatkozásra van szükség.

Az ÁSZ eddigi vizsgálatai során egyebek mellett azt állapította meg, hogy egyes kórházakban elmulasztották a közbeszerzés kiírását gyógyászati eszközök és más termékek beszerzésénél, illetve számos esetben előfordult, hogy egy intézmény vezetősége anélkül vállalt kötelezettséget, hogy fizetni tudott volna. A felügyeleti vezető amellett foglalt állást, hogy a kórházak gazdálkodását felkészült pénzügyi-gazdasági szaktudással rendelkező szakemberek irányítsák.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »