Átalakul a sörpiac – Vevőt keresnek az Ursusra

Átalakul a sörpiac – Vevőt keresnek az Ursusra

Az AB InBev felajánlotta, hogy eladja a SAB Miller közép- és kelet-európai brandjeit, mielőtt az Európai Bizottság jóváhagyja a több mint 100 milliárd dolláros tranzakciót.  A részvények értékét mintegy 5 milliárd dollárra becsülik az Exane BNP Paribas elemzői, akik szerint azok 2,3 milliárd dollárt hoznak eladásból, illetve 450 millió dollár bruttó bevételt a SAB Millernek – írja a The Wall Street Journal.

ursus-nefiltrata-81-1024x682_b

A pénteken bejelentett potenciális eladás a Tyskie ls a Lech nevű lengyel brandeket, a magyarországi Dreher sört, illetve a romániai Ursust is érinti. Kelet-Európa soha nem tartozott az AB InBev fő célpontjai közé, a tervezett eladás célja pedig az, hogy elébe menjen az Európai Bizottság esetleges aggályainak, ami az utolsó jóváhagyásokat váró tranzakciót illeti.

Az Anheuser-Busch (AB) InBev tavaly év végén jelentette be 107 millió dollár körüli hivatalos ajánlatát a SAB Millernek, ezzel pontot téve a régóta előrejelzett megegyezés végére, amely a világ legnagyobb sörgyártóit egyesíti egyetlen vállalattá, amely az ipar csaknem felét magáénak tudhatja. Hogy a tranzakció biztosan megkapja a hatósági engedélyeket, az AB InBev az utóbbi időben egy sor intézkedést hozott. Az AB InBev nemrég elfogadta az Asahi Group ajánlatát a Peroni és a Grolsch prémium sörökre, illetve a brit Meantime brandre. Az Exane befektetési társaság elemzői szerint az Asahi a most eladásra kínált részvények egy részének is a potenciális vásárlója lehet.

Romániában – mint ismeretes – a SAB Millert az Ursus Breweries képviseli, amelynek portfóliójában olyan márkák szerepelnek, mint például az Ursus, a Peroni, a Ciucaş és a Timişoreana. A nagyvállalat három gyárral rendelkezik az országban, Brassóban, Temesváron és Buzăuban. Az Ursus Breweries vállalatnak nagyjából két évtizede tulajdonosa a SAB Miller. A sörgyártó tavaly 1,4 milliárd lejes (több mint 310 millió eurós) forgalmat bonyolított le.

 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »