Átadták Magyarország új nagykövetségi épületét Pozsonyban

Átadták Magyarország új nagykövetségi épületét Pozsonyban

Bár furcsa mód a nagykövetség erről semmilyen előzetes sem utólagos tájékoztatást nem közölt a felvidéki magyar sajtóval, az MTI tudósításából és a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter saját szavaiból azért utólag kiderült, hogy február 6-án átadták Magyarország új nagykövetségi épületét Pozsonyban.

A magyar diplomácia vezetője köszöntőjében rámutatott: a most átadott új épület végre méltó módon fejezi ki, hogy mit gondol Magyarország a Szlovákiával való kapcsolatáról, azt, hogy olyan barátként és fontos szövetségesként tekint rá, amelyhez “félmillió szállal” és olyan sikertörténetekkel kötődik”, mint a V4.

Az új nagykövetség ünnepélyes megnyitóján Ivan Korčok, szlovák külügyi államtitkár, ügyvezető miniszter beszédében ugyancsak a kétoldalú kapcsolatok kiváló minőségét hangsúlyozta, illetve arra mutatott rá, hogy a kapcsolatok kitűnő minősége ma minden területen érezhető.

Hírdetés

Az új, integrált – a nagykövetség mellett a magyar intézetnek, a konzulátusnak és a gazdasági képviseletnek is helyet adó – külképviseleti épület, két éves projekt eredményeként készült el, s a maga nemében Magyarország első ilyen nagykövetségi komplexuma. Az új nagykövetséget, reprezentatív helyen, Pozsony óvárosában az elnöki palotaként használt, Grassalkovich palota tőszomszédságában, egy átépített történelmi épületben rendezték be.

Szijjártó Péter kedden az MKP vezetésével is tárgyalt. Erről szóló tudósításunk itt olvasható.

Körkép.sk/MTI

További ajánlott írások:


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »