Átadták Csíkszeredában az Összefogás Házát

Átadták Csíkszeredában az Összefogás Házát

Új, korszerű székhellyel gazdagodott a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete. Az Összefogás Háza elnevezésű multifunkcionális székház nemcsak lakhatásra, de különböző tevékenységek szervezésére és lebonyolítására is alkalmas lesz. A székház a tervek szerint rekreációs programokat is biztosít majd a mozgássérültek számára.

Közreműködött az Árvácska együttes | Fotók: László F. Csaba

Több évtizedes álma valósult meg a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének azzal, hogy csütörtökön átadták az Összefogás Háza nevet viselő új székhelyet Csíkszeredában.

Fikó Csaba, a szervezet alapító elnöke köszöntőjében az építkezés folyamatára tekintett vissza. A viszontagságos történet akkor vett új lendületet, amikor a magyar kormány a Nemzetpolitikai Államtitkárságon keresztül jelentős támogatást nyújtott az épület befejezéséhez.

Hírdetés

„Ez a ház azért született meg, hogy próbáljuk testre szabni a fogyatékosságok szerinti adottságokat. Ez nekünk nagyon fontos. Ne úgy tekintsenek ránk, mint ellátottakra, hanem mint értékes emberekre, akik képesek nagy dolgokat csinálni, csak ehhez egy kis segítség szükséges” – emelte ki Fikó Csaba. A vezető hangsúlyozta: az Összefogás Háza ugyan csak egy „apró sziget”, ám komoly megvalósításként tekintenek rá, amelyet kitartó támogatóiknak köszönhetően értek el. Fikó Csaba elmondta: további terveik is vannak, például szeretnék felújítani és hasznosítani az épület közelében található üzemcsarnokot.Közreműködött az Árvácska együttes | Fotók: László F. CsabaKözreműködött az Árvácska együttes | Fotók: László F. Csaba

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkozulátusának vezetője elismerését fejezte ki a kezdeményezők felé. „Aki házat épít, a jövőt építi. A ház a melegséget, a törődést, a biztonságot jelenti. Úgy vélem, üzenete van annak, ha egy közösség házat épít. Az az üzenete, hogy itt tervezi a jövőjét, itt akar boldogulni és megmaradni, a társadalom egyenrangú tagja kíván lenni” – fogalmazott a politikus. A főkonzul kitért a szervezet kiemelt céljaira, az érdekképviseletre, az integráció támogatására, az akadálymentesítésre, a kétirányú tájékoztató tevékenységre.

A csíkszeredai városvezetés részéről Korodi Attila polgármester köszöntötte az átadáson megjelenteket. A városvezető leszögezte: a jövőben az intézmény működtetésében, fenntartásában a csíki városvezetés is részt szeretne vállalni. „A legfontosabb az, hogy nyitottak legyünk mindig azokra, akik figyelmet igényelnek a társadalom részéről. Azzal, hogy ez a központ a város egyik legforgalmasabb helyén, a jövőben egyik leginkább fejlődő részében létesült, azt gondolom, hogy közelebb hozza a csíkszeredaiakhoz, a székelyföldiekhez a segítségre szorulók ügyét” – fogalmazott Korodi Attila.

Az épület átadó ünnepsége felszenteléssel és egyházi áldással zárult, amelyet Sajgó Balázs, lelkipásztor, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója végzett el. Az ünnepségen közreműködött az Árvácska együttes.

Farkas Endre


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »