Átadták az új sürgősségi betegellátó központot Komáromban

Átadták az új sürgősségi betegellátó központot Komáromban

A két évig zajló munkálatok véget értek, így hamarosan beüzemelhetik a 11,2 millió euróért felépített modern kórházrészt.

Az ünnepélyes átadón az AGEL SK igazgatótanácsa részéről Michal Pišoja elnök szlovákul, Marie Marsová alelnök csehül, Tomáš Lučkai ügyvezető igazgató pedig magyarul üdvözölte a jelenlevőket. Mivel a fejlesztést Nyitra megye és Komárom is támogatta, Csenger Tibor megyei alelnök és Keszegh Béla polgármester is felszólaltak a szalagátvágás előtt. Miroslav Jaška kórházigazgató mutatta be a sürgősségi betegellátó „keresztszüleit“, Vlček Erik olimpikont és Marcel Forgáč rádiós műsorvezetőt – akik egy evező, mikrofon és pezsgő segítségével „rituálisan“ fel is avatták az épületet.

Több felszólalás során is elhangzott, hogy a korábbi állapotokhoz képest nagy előrelépést tett a komáromi kórház, amely napjainkra egy mindinkább dinamikusan fejlődő intézménnyé vált.

Modern és naprakész

A létesítmény eleget tesz a sürgősségi ellátás legszigorúbb európai szintű kritériumainak is. Az új sürgősségi betegellátó központ a 110 ezer fős vonzáskörzettel rendelkező kórház már meglevő két másik épülete – a sebészeti-nőgyógyászati és a belgyógyászati pavilonok – között épült meg, amelyek között kényelmesen közlekedhet mind a betegek, mind az alkalmazottak. Ez azt is jelenti, hogy központosították az egyes osztályok sürgősségi ellátását, valamint a pácienseket is elkülönítve tudják fogadni a panaszaik súlyossága szerint.

Hírdetés

A központ többek között 12 mozgatható, kilenc vizsgálati ággyal, három műtővel, mennyezeti és mozgatható röntgenekkel, valamint az ehhez kapcsolódó diagosztikai állomással, további három ultraszonográffal, CT-vel, az élettani funkciók központi monitorozásával, négy aneszteziológiai eszközzel, öt defibrillátorral és két műtőtoronnyal is rendelkezik.

A fejlesztés összértéke csaknem 11,2 millió euró, amelyből több mint 9,2 milliót tesz ki az európai uniós forrás – ennek 10%-át a kórházat üzemeltető AGEL vállalat állta.

Erősödő szerep

A 2020 júliusában a vágsellyei MENERT cég által végzett építkezés nem valósulhatott meg zavartalan körülmények között, hiszen a kórház eközben a szokásos módon működött, ráadásul a koronavírus okozta szervezeti és járványügyi problémákkal is meg kellett birkózniuk.

A sürgősségi ellátó épülése nem pusztán az egészségügyi fejlesztések miatt volt közbeszéd tárgya. A kórházreform kapcsán egy évre kaptak szárnyra a kórház leminősítéséről szóló híresztelések, melyek szerint Komáromban csak alapellátást nyújtott volna az intézmény. A kórház képviselői ezt követően néhányszor azzal cáfolták a híreszteléseket, hogy jól halad a sürgősségi központ építése, ezért az átminősítésnek nem lehet alapja.

A kórháznak jól működő partneri kapcsolata van a ZaMED mentőszolgálattal. 2022 eleje óta 6000 páciens számára nyújtottak már sürgősségi ellátást Komáromban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »