Átadták a szatmárnémeti Hám János óvoda épületét

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jelenlétében avatták fel csütörtök délután Szatmárnémetiben a római katolikus egyház által létrehozott Hám János óvoda felújított épületét.

soltesz523_bSoltész Miklós (archív felvétel)

Az óvodaépületet a magyar kormány 105 millió forintos támogatásával újították fel. Az összeget a Bethlen Gábor Alapkezelő révén folyósították a római katolikus egyháznak. Az óvoda udvarán a Magyar Villamos Művek Zrt. 6,5 millió és a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. szintén 6,5 millió forintos felajánlásából építettek játszóteret.

Soltész Miklós az avatóünnepségen Böjte Csaba ferences szerzetest idézve kijelentette, hogy minden gyermek kincs, és ha a gyermekeket magyar és keresztény szellemben sikerül nevelni, ők a magyarság számára is megmaradnak, és Romániának is értékes polgárai lesznek. Az ünnepség után az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Szatmárnémetiben a magyar emberek összefogásával és sok román ember támogatásával választottak júniusban magyar polgármestert. Hozzátette, hogy ugyanennek az összefogásnak köszönhetően újult meg a Hám János óvoda is.

„Mindez abba az irányba kell indítsa az itt élőket, hogy az összefogás legyen meg december 11-én, a parlamenti választásokon is, hiszen nem mindegy, hogy milyen szinten lesz képviselve a romániai magyarság a bukaresti törvényhozásban. (…) Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogott, tegyék meg ezt a választók is” – fogalmazott Soltész Miklós.

Az avatóünnepségen Schönberger Jenő megyés püspök és Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, valamint a megye főtanfelügyelője is köszönetet mondott a támogatásért. Ennek köszönhetően megszépült az épület homlokzata, kicserélték a tetőzetet, felújították a termeket, a folyosókat, a mellékhelyiségeket, az alagsorban pedig új termeket alakítottak ki. Az óvoda udvarán a gyermekek számára tankertet is létesítettek, amelyben minden óvodai csoport saját parcellával rendelkezik. A növények gondozása közben a gyermekek a gondoskodásnak és felelősségvállalásnak az alapjait is megtanulhatják.

A római katolikus egyház által létrehozott Hám János óvodában négy magyar és négy német nyelvű csoportban, valamint egy iskolai előkészítő osztályban 220 gyermek tanul.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »