Átadták a Smart Family Nagydíj verseny díjait Budapesten

Átadták a Smart Family Nagydíj verseny díjait Budapesten

Átadták Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Smart Family Nagydíj 2021 verseny díjait csütörtökön Budapesten.

Ekler Gergely családokért felelős stratégiai államtitkár azt mondta, hogy a KINCS Smart Family Centrumjainak célja a családokhoz kapcsolódó innovációs projektek megvalósítása és ösztönzése.

A jó gyakorlatok gyűjtése, feldolgozása, bemutatása és népszerűsítése lehetőséget biztosít az üzleti innovációban aktív szerepet játszó vállalkozásoknak, start upoknak, hogy kifejezetten a családokat segítő okos megoldásokat és funkciókat fejlesszenek – tette hozzá.

Ekler Gergely személyes példáját ismertetve elmondta: családjában szelektíven gyűjtik a hulladékot, a gyerekei is megtanulták, hogy kimossák a joghurtos poharat, mielőtt kidobják, és azt is, hogy ha visszacsavarják a kiürült ásványvizes palack kupakját, akkor a kukásautó nagyon drágán nagyon sok palackozott levegőt fog szállítani, ami pazarlás.

Folyamatosan újratanuljuk, hogy a kidobott étel többszörös pazarlás és azt is, hogy a szombat délutáni társasjátékozáshoz felvett mackóalsó helye este nem biztos, hogy a szennyeskosárban van, jó lesz az még vasárnap is – sorolta.

Tíz és 12 éves gyerekei készségszinten használják a számítógépet, tudnak keresni az interneten, ppt-t készíteni, viszont nincs napelemük, az otthonukban a fűtést nem mesterséges intelligencia vezérli, egyikük sem számolja a lépéseit és nincs applikációban rögzített edzéstervük – mondta.

Hírdetés

Külön örömnek nevezte, hogy ezt a felismerést egy nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezés keretében tehette, amely a magyar gazdasági és társadalmi partnerekkel azon dolgozik, hogy minél több értékes, a családokat támogató interaktív megoldás jöjjön létre.

Inspirálónak nevezte, hogy a KINCS kezdeményezése a lehető legszélesebb körben értelmezi az innovációt, és olyan hatékony megoldásokat vonultat fel, amelyek erősítik a családi kapcsolatokat, segítséget nyújtanak a családok egészségének megőrzésében, különböző generációknak nyújtanak modern eszközöket az egész életen át történő tanuláshoz, kényelmesebbé teszik az életet, időt takarítanak meg, erősítik a pénzügyi tudatosságot, szórakozást és fejlődési lehetőséget nyújtanak a családok számára.
Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról beszélt, hogy több mint 80 pályázat érkezett a felhívásukra, és a jelentkezőkkel közösen be tudták bizonyítani, hogy a családok mindennapjaiban nagyon is jelen kell, hogy legyenek a tudatos megoldások és az innováció.

A díjjal a 30 százalékos lakossági fejlesztések közül célozták meg azokat, amelyek fókuszba tudják állítani a családokat – tette hozzá.

A családokat segítő, okos megoldásokat nyújtó startup vállalkozásoknak meghirdetett Smart Family Nagydíj 2021 verseny első helyezettje egy gyerekbarát helykereső és eseménykereső weboldal és applikáció lett, a gyerekkel.com oldal, a második helyezést a Fehérvár Hero nyerte el, amely a méltatás alapján a karantén idején indított 60 napos, egész várost megmozgató applikáció, a harmadik helyezett pedig egy biztonságos zsebpénzkezelő applikáció, a MoneyMate lett.

Emellett számos különdíjat is kiosztottak, többek között iskolaérettséget vizsgáló multimédiás mérőeszközt, vagy szétnyílt hasizom kezelésére kifejlesztett, otthon végezhető tornát, továbbá környezetvédelmi társasjátékot kínáló oldalakat.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »