Átadták a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ új kamaratermét

Átadták a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ új kamaratermét

A terem Kiss Péntek József, a komáromi művelődési élet emblematikus, három éve elhunyt alakjának nevét viseli.

Egyfajta multifunkciós művelődési és kulturális térnek is lehet nevezni a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ (VMK) új, 118 négyzetméteres kamaratermét, ahol többek között kamara- és jazzkoncertek, báb- és kamarszínházi előadások, könyvbemutatók, táncházak kerülhetnek színpadra, illetve az intézmény művészeti csoportjai is rendszeres használói lesznek a tágas helyiségnek. Az egykori büféterem átalakítását a magyar kormány 15 millió forintos – vagyis több mint 40 ezer eurós – támogatásából finanszírozták. Az enteriőrt Domján Nikolett komáromi belsőépítész tervei alapján készítették el, a terem névadója pedig az a Kiss Péntek József rendező, tanár, színházigazgató és művelődésszervező, aki 2018 őszén hunyt el tragikus hirtelenséggel. Az átadón felléptek a VMK-ban működő balett- és néptánccsoport növendékei is.

Hírdetés

Lakatos Róbert, a VMK igazgatója úgy fogalmazott, az új színpad óriási előrelépést jelent számukra. Hozzátette, nem titkolt szándékuk, hogy a VMK otthont adjon a felvidéki bábszínjátszásnak, s hogy egyúttal itt is szeretnék folytatni azt a Komáromi Jókai Színházzal végzett közös munkát, amelyet az elmúlt egy évben alakult ki a két intézmény között.

Keszegh Béla (független) komáromi polgármester a magyar kormány támogatását megköszönve elmondta, szeretnének egy olyan helyet építeni, ahol „nemcsak a mi kultúránkat tudjuk megélni, hanem a város kétnyelvűségéből adódóan tudunk méltó módon és bőszkén örülni a mások kultúrájának“. Hozzátette, örömére szolgál, hogy elkezdtek egymással is együttműködni a helyi, komáromi intézmények.

Czimbalmosné Molnár Éva, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság felvidéki ügyosztályának vezetője a jelenlevőket köszöntve egyebek mellett elmondta, Komárom „ma nemcsak védelmezi az örökségét, de a jövő nemzedéke számára örökséget teremt hagyományaiból, táncházaiból, a cserkészetből, a magyarul gondolkodásból, érzésből.”


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »