Átadták a Kapisztrán Szent János-kitüntetéseket a Katolikus Tábori Püspökségen

Átadták a Kapisztrán Szent János-kitüntetéseket a Katolikus Tábori Püspökségen

Berta Tibor, a Magyarországi Katonai Ordinariátus püspöke adta át a Kapisztrán Szent János-kitüntetéseket december 2-án Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökségén.

A Magyarországi Katonai Ordinariátus (MKO) ezzel a kitüntetéssel ismeri el mindazon katonák, honvédelmi alkalmazottak és civilek munkáját, akik a katolikus tábori lelkészek lelkipásztori tevékenységét támogatva hozzájárulnak a püspökség társadalmi elismertségének növeléséhez és küldetésének megvalósításához – tájékoztatta az ünnepi alkalmon megjelenteket Alácsi Ervin János alezredes, az MKO általános helynöke, aki azt is elmondta, hogy idén rendhagyó helyszínen adják át az elismeréseket, erre korábban a Nemzeti Katonai Zarándoklaton került sor.

Az általános helynök arról is beszélt, hogy a hazai katonai ordinariátus létrejöttének 20. évfordulóján, 2014-ben alapította a Kapisztrán Szent János-érdemrendet, elismerésül azoknak, akik hűséges helytállással végzett katonai feladataik mellett huzamosabb időn keresztül segítik vagy valamilyen formában támogatják a katonai lelkészeket szolgálatuk ellátásában.

Berta Tibor dandártábornok, a Magyarországi Katonai Ordinariátus püspöke ünnepi köszöntőjében rámutatott: Kapisztrán Szent János nagy hős, nagy áldozatot vállaló pap volt, az Anyaszentegyház szentje.

„Amikor megalapítottuk ezt a díjat, arra is gondoltunk, hogy a kitüntetettek valamilyen módon részesednek ebből az eszményből.” Hozzátette: a tábori lelkészség 1994. évi megalakulásakor felmerült az identitásunkra utaló kérdés: Miért vagyunk mi? A válasz: a katonákat az üdvösségre vezetni. Rendszerint ezt egyszerű eszközökkel tesszük, például beszélgetünk velünk, akár éjszakába nyúlóan is – tette hozzá a püspök.

A mostani elismerés arról is szól, hogy „barátok, munkatársak, bajtársak vagyunk, s ezáltal összekovácsolódunk, ami az egy úton való haladást segíti. A tábori püspökség valamiképpen becsempészi Istent a katonaság szervezetébe, ahol ma már nagyon sokan hívők. Berta Tibor megköszönte a díjazottaknak a lelkészi szolgálat apróbb vagy kifejezetten nagy volumenű támogatását.

Az ünnepség további részében Berta Tibor püspök átnyújtotta az elismeréseket (a kitüntetetettek névsora az alábbiakban olvasható – a szerk.).

A püspök zárszavában hangsúlyozta: „Az elmúlt években különleges adventeket élünk meg, a mostani sem kivétel ez alól, nehéz biztató szavakat mondani, amelyek erőt adnak a mai nehéz körülmények közepette. Az ambíciónk az idei adventben mégis az, hogy karácsonyra eljussuk oda, hogy találkozunk Istennel. Enni, inni, házasodni, élni a mindennapokat most sem elítélendő dolog, ahogy Noé idejében sem volt az, de ne Isten nélkül tegyük mindezt!” – figyelmeztetett Berta Tibor.

Igaz, hogy gyengék vagyunk, mégis valahogy be kell csempésznünk a hétköznapjainkba az Urat, akár egy iskolába, akár egy katonai alakulat életébe. 

Jézus meghallja a szavunkat, de ehhez meg kell Őt szólítanunk: Mit akarsz Uram, mit tegyek? Mutass ösvényt: merre kell menjek?

A püspök arra buzdított, hogy „építsük fel Noé bárkáit az életünkben, a családi körünkben, mert ami a mai világban körülvesz minket, az mind vízözön”. Ez a bárka most talán csak annyit jelent, hogy „ha Isten ott van velünk adventben, akkor ott lesz a szentestén is” – mondta a püspök, áldott karácsonyt kívánva a kitüntetetteknek és jelen lévő családtagjaiknak.

Körössy László

Fotó: Merényi Zita

 

Kapisztrán Szent János-elismerések (2022)

Hírdetés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »