Átadták a Corona és Hargita vonatok bővítéséért gyűjtött székelyföldi aláírásokat

Átadták a Corona és Hargita vonatok bővítéséért gyűjtött székelyföldi aláírásokat

Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere a Tusványoson átvette a Székelyföldet Budapesttel összekötő vonatjáratok bővítéséért gyűjtött aláírásokat.
A Brassó–Székelyföld–Budapest-vasútvonalon közlekedő Corona és Hargita nemzetközi intercity járatok bővítését szeretné elérni a Hargita, Kovászna és Maros megyei önkormányzat vezetője: ennek érdekében

aláírásokat is gyűjtöttek, a támogató kézjegyeket pedig a 29. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban adta át Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke dr. Palkovics Lászlónak, Magyarország innovációs és technológiai miniszterének.

A három megye vezetője hétfői közös közleményében hangsúlyozza: sokakat érint a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) kedvezőtlen intézkedése, amelynek következtében csökkentették az utazókocsik számát, megvonva a lehetőséget sok utazni vágyótól. A problémával lakossági bejelentésre kezdtek el foglalkozni a székelyföldi elöljárók.

Az utazóközönség a Brassó–Székelyföld–Budapest-útvonalon közlekedő Corona és Hargita járatok zsúfoltságát kifogásolta, amit az utazókocsik számának csökkentése eredményezett.

A nemzetközi járatok fejlesztése érdekében a székelyföldi megyei önkormányzatok aláírásgyűjtésbe kezdtek, illetve az RMDSZ helyi szervezetei is gyűjtötték a támogató kézjegyeket. Az akcióhoz számos önkéntes csatlakozott, ugyanis sokaknak fontos ez a közlekedési lehetőség, amely élő kapcsolatot teremt Székelyföld és Budapest között. Április óta több mint másfélezer aláírás gyűlt össze, ezeket a székelyföldi önkormányzatok nevében adta át Borboly Csaba dr. Palkovics Lászlónak.

Hírdetés

„Sokaknak kényelmes, biztonságos és kiszámítható ez a közlekedési lehetőség, ezt bizonyítja a több mint másfélezer támogató aláírás. A székelyföldieknek nagy segítség a kapcsolattartásban, üzleti, baráti vagy családi kapcsolatok ápolásában, tanulmányaik végzésében, vagy esetleg orvosi kezelésekben.

– idézi a közlemény Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt.

„Kovászna, Hargita és Maros megye közös beadványban kérte, hogy változtassanak ezen a helyzeten, a cél érdekében aláírásokat is gyűjtöttünk a térségben.

arra kérve őket, hogy találjanak megoldást az Erdély fő ütőerén áthaladó vonatjáratok ésszerű korszerűsítésére, hiszen nagyon sok erdélyi utazik azokon, nemcsak egyetemisták és üzletemberek, hanem magyarországi turisták is igénybe veszik a Sepsiszentgyörgy–Csíkszereda–Gyergyó–Marosvásárhely–Kolozsvár–Budapest-útvonalon haladó járatot. Az érintett települések lakói, diákok és egyetemisták szívesen támogatták aláírásukkal ügyünket” – fogalmazott Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

„Székelyföld és Maros megye számára nagyon fontos a közvetlen összeköttetés Budapesttel, a repülőjárat mellett a közvetlen vonatjárat is, hiszen a helyi közösségnek igénye van erre. Ahhoz azonban, hogy a vonatos közlekedés továbbra is vonzó maradjon, biztosítani kell az utasok számára a kényelmet és az eddigi szolgáltatásokat.

– mondta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »