Átadás előtt az üdülőközpont Bálványosfürdőn

Átadás előtt az üdülőközpont Bálványosfürdőn

Majdnem teljesen – 98 százalékban – elkészült a négycsillagos Grand Hotel Bálványos wellnessközpontja, az engedélyek beszerzése és a külső térrendezés maradt még hátra – tudtuk meg Szarvadi-Téglás Loránd tulajdonostól. A tervek szerint a nagyközönség számára május elsején nyitják meg.

Az építkezés 2013 szeptemberében kezdődött el. Mint arról beszámoltunk, a múlt év decemberében hat hónapos halasztást kaptak befejezésére. A beruházás áfa nélküli összértéke 11,96 millió lej, ennek 51 százaléka EU-s alapokból lehívott vissza nem térítendő támogatás, 49 százalék pedig önrész. Mivel a kivitelező nem végezte el a munka egy részét – például a szabadtéri jakuzzit – a kiszabott határidőre, a támogatásból büntetésként 124 084 lejt nem számoltak el – így ezt az összeget is a tulajdonosnak kell állnia. Összesen 344 385 lej kifizetése maradt még hátra.

Eddig tizenkét személyt alkalmaztak, a nyitásig ez a szám húszra nő. A 110 szobás szálloda – és tulajdonképpen Bálványosfürdő – május elsejétől vadonatúj épületegyüttessel bővül. A kétezer négyzetméter hasznos felületen két épületszárnyban gyógykezelésre is alkalmas üdülőközpontot hoztak létre. A wellnessközpontban már üzemképes a 32 Celsius-fokos medence, az úszó- és gyermek-, valamint a hidroterápiás gyógymedence.

A borvizes kúrákat kedvelőknek egy-egy forrás, illetve sós vizű ülőmedence áll majd rendelkezésére. A központból nem hiányzik a benti és a kinti, úgynevezett orosz szauna sem, a teraszon pedig szabadtéri fürdőlehetőség várja a gyógyulni vágyókat. A wellnessközpont közvetlen közelében egy szaunaház is épül, ahol finn, hagyományos, fenyőágas, száraz és vulkáni köves nedves szauna között lehet majd válogatni. A másik szárnyban fitneszterem, sóbarlang, iszapos kezelőszoba, valamint öt többfunkciós masszázsterem kapott helyet. A központot az első emelet magasságában zárt gyaloghíd köti össze a szállodával.

Szarvadi-Téglás Loránd azt is elmondta, hogy Európa hét államából tizenhat szállodát választottak ki a Majdnem nullaenergiás szállodák elnevezésű európai kísérleti programba. Romániából két brassói szálloda és a Grand Hotel Bálványos került a projektbe. Ennek köszönhetően az Európai Bizottság finanszírozza egy ötéves futamidejű esettanulmány elkészítését, amelynek nyomán nyolcvan százalékkal csökkentenék a gáz- és villamosenergia-fogyasztást. A tulajdonos azt is elárulta, hogy a közelmúltban Brüsszelben, az Európai Unió székházában ismertette a projektet, és levetítették az Olimpia Gaszpar műveletvezető igazgató által készített, a Grand Hotel Bálványosról szóló ismeretterjesztő kisfilmet.

Iochom István
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »