Átadás előtt a révkomáromi Csillag-erőd játszóvár – Képekkel

Átadás előtt a révkomáromi Csillag-erőd játszóvár – Képekkel

Csodálatos játszóvár csalogatja nemsokára Komárom és a környéke apraját-nagyját az Anglia parkba, hiszen az itt található új építmény a gyerekek fizikai aktivitása mellett az egész családot szellemi aktivitásra készteti. A szabadidős foglalkozást szolgáló létesítmény a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás munkája, amely különleges, egyedi tervezésű játszótereket épít ki a régióban, a Cultplay elnevezésű pályázat kivitelezésével.

Összesen kilenc ilyen jellegű játszópark épül a Duna két oldalán, hazai területen Észak-Komáromban, Gútán, Ógyallán, Vágsellyén és Érsekújvárban, a magyarországi oldalon pedig Dél-Komáromban, Tatán, Kisbéren, valamint Oroszlányban.

Az interaktív játszóparkok valós épített örökségünk alapján készülnek, és a legtöbb helyen az egyik túlparti város ismert építményét formázzák, tehát mindegyik város más-más települését. Csupán Érsekújvár a kivétel, ahol saját, lerombolt várukat mintázzák meg, annak eredeti formájában.

2019-ben már elkészült az ógyallai, valamint a vágsellyei projekt, 2020 nyarán a dél-komáromi, és a napokban fejezték be az észak-komáromi projektet, mely az Anglia parkban található.

Hírdetés

Mint ahogy azt a Pons Danubii munkatársától megtudtuk, a komáromi tematikus játszóvár építési munkálatai valóban befejeződtek, hátra van még a kollaudáció, a játszótér környezetének rendezése, védőkerítés kihelyezése és néhány apróbb munka. Mindezeket követően kerül majd sor az építmény ünnepélyes átadására.

Az Észak-Komáromban most elkészült projekt a dél-komáromi Csillag erődöt formázza, amíg Dél-Komáromban a tavaly nyáron átadott építmény az észak-komáromi Öregvár kicsinyített mása. Ez utóbbi pedig a Jókai ligetben várja a látogatóit.

E játszóparkok nagyszerű kikapcsolódást és tartalmas szórakozást ígérnek a település családjainak, ugyanakkor a turisták számára is. A létesítmények elsősorban játszótérként szolgálnak, de emellett számos információt közvetítenek a látogatók számára, a kultúra, a régió építészeti örökségei, valamint ezek történelemi vonatkozásainak témaköreiben. Érdemes lesz Gútára is ellátogatni, ahol talán a legmutatósabb építmény található, amely a tatai várat formázza, közel kilenc méter magas tornyával. A játszóparkok mindenütt az európai szabványoknak megfelelőek, és biztonságosak.

A komáromi családok nagyon várják már, hogy birtokukba vehessék az Anglia parkban felépült Csillag erődöt, mely igazán kellemes kikapcsolódást ígér.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »