Át kell írni az Ukrajna és az Európai Unió szövetségéről kötött megegyezést

A Nagy-Britanniai referendum végeredményé miatt át kell alakítani az Ukrajna és az EU szövetségéről kötött megegyezést – fejtette ki véleményét Olekszandr Orhimenko, az ukrán Elemző Központ igazgatója.

Ohrimenko aláhúzta, hogy a brit piac jelenleg az európai közösség egyik legnagyobb piaca.

„A szövetségről szóló megállapodást mindenféleképpen át kell írni az új helyzetet figyelembe véve. Most felmerül a kérdés, hogy milyen státuszban lesz ezután Nagy-Britannia és milyenben lesz Ukrajna. Ezt el kell dönteni. Annál is inkább, mivel a kvóták, melyeket Ukrajna az EU-tól kapott, a brit piacot is érintették. Természetesen a kvótákat most újból át kellene vizsgálni.” – véli a szakértő.

„Nem tudom még, hogy hogyan fog a továbbiakban alakulni Nagy-Britannia és az EU viszonya. Úgy értelmezem, hogy mindenképpen lesz közöttük valamilyen megegyezési formátum, és nagyon jó lenne, ha ebben Ukrajna is szerepelne.” – mondta Ohrimenko.

Ukrajna számára fontos lenne azt tudni, hogy a későbbiekben lesz-e megállapodás egy ideiglenes közös unióról, vagy pedig két különálló szövetség fog megalakulni. Ukrajnának most nem kellene az EU és a Nagy-Britannia között kialakult konfliktushelyzet közé kerülnie – írja a Golos.ua.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, Európai Unió, Brexit, ukrajnai hírek, politika, Nagy-Britannia, brit EU-népszavazásForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »