Aszteroidákon érkezett a víz a Földre és a Holdra

TudományVilág

Aszteroidák hozhatták a Hold mélyén lévő vizet 4,4 milliárd évvel ezelőtt egy tanulmány szerint.

A Nature Communcations folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek megvizsgálták az amerikai Apollo-programok által gyűjtött kőzetminták és más űrkőzetek összetételéről megjelent összes cikket.

Úgy vélik, hogy vízben gazdag aszteroidák juttatták el a víz többségét a Föld/Hold rendszerre mintegy 4,5-4,3 milliárd évvel ezelőtt.

A Naprendszer körülbelül 4,5 milliárd éve alakult ki. A ma elfogadott keletkezés-történeti elképzelés szerint valamikor a Naprendszer kialakulása után egy hatalmas bolygóközi ütközés történt, amelyben a formálódó ős-Föld és egy Mars méretű bolygócsíra összeütközött. Az ütközés által kilökődött anyag állt össze előbb gyűrűvé, majd gömb alakú bolygótestté, a későbbi Holddá. Így a Hold anyaga a Földből származik, ám sok van benne a becsapódó másik test anyagából is.

A Hold születése után vízben gazdag aszteroidák bombázták több tízmillió éven át a Holdat és a Földet. A Hold kifejlődő kérge a lehűlő magmában tárolhatta el a vizet. Jóval később a vulkanikus tevékenység kivetette a magma egy részét a felszínre. Ez a folyamat a Hold születése utáni 10-200 millió évben zajlott le – írja az MTI.

View the full image Aszteroidákon érkezett a víz a Földre és a Holdra Forrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »