Asztalos Csaba: A diszkriminációellenes tanács két-három héten belül tárgyalja a Maria Grapini ügyét

Asztalos Csaba: A diszkriminációellenes tanács két-három héten belül tárgyalja a Maria Grapini ügyét

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) két-három héten belül tárgyalja azt a feljelentést, amit a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tett Maria Grapini európai parlamenti képviselő Facebook-bejegyzése ügyében – jelentette be pénteken Asztalos Csaba, a CNCD elnöke.

Hozzátette: az ügy „a procedúra szerint” halad, és észszerű határidőn belül szeretnék tárgyalni az ügyet, de bizonyos törvényes terminusokat, például az érintettek beidézése kapcsán, be kell tartani.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egy Facebook-bejegyzés miatt feljelentette csütörtökön Maria Grapini európai parlamenti képviselőt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Az EP-képviselő szerdán a következő bejegyzést osztotta meg Facebook-oldalán az ország határain kívül élő román állampolgárok péntekre, Bukarestbe tervezett demonstrációja kapcsán: “Tájékoztatjuk a diaszpórában élőket, hogy az ostobasági díjat az USR székhelyén kell befizetni. Ostobasági igazolvány nélkül nem lehet részt venni a tüntetésen”.

Hírdetés

Az USR csütörtöki közleményében hangsúlyozza, a külföldön élő román közösségek sértegetése bárki részéről minősíthetetlen gesztus, magas köztisztséget betöltő személy részéről pedig teljes mértékben elfogadhatatlan.

“Ion Iliescu 1990-ben csirkefogóknak nevezte az Egyetem téren tiltakozókat. 28 év telt el azóta, de néhány román politikus ugyanazt a nyelvezetet használja, főleg amikor bírálat éri őket. A Maria Grapiniéhoz hasonló elsiklásokat meg kell büntetni, ha azt akarjuk, hogy fejlődjön a társadalmunk” – idézi az USR közleménye az alakulat külföldön élőket tömörítő szervezetének elnökét, Emanuel Stoicát.

Az USR kéri a CNCD-től, hogy sürgősen vizsgálja meg a feljelentést és büntesse meg Maria Grapinit.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »