Aszódi Attila: Jövő év első felében kezdődik a Paks II. kivitelezése

Aszódi Attila: Jövő év első felében kezdődik a Paks II. kivitelezése

Gőzerővel zajlik a munka annak érdekében, hogy 2018 elején az úgynevezett felvonulási területen megkezdődhessenek a Paks II. beruházás kivitelezési munkái – mondta az atomerőmű-kapacitás fenntartásáért felelős államtitkár az Inforádió Aréna című műsorában.

Ennek keretében lehívták a magyar–orosz államközi hitel első, 98 millió eurós részletét – tette hozzá Aszódi Attila.

Az erőmű kulcsrakész, fix áras és fix határidős megtervezése, megépítése és üzembe helyezése a fővállalkozó feladata. A munkában becslések szerint akár háromezer alvállalkozó is részt vehet majd. A Paks II. projekttársaságnak az egész tervezési, építési folyamatot nyomon kell követnie, és ellenőriznie, minősítenie kell a munkában részt vevő cégeket – mondta a szakember.

Az új blokkok a tervek szerint 2026-ban és 2027-ben kereskedelmi üzembe lépnek.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

A létesítési engedélykérelemben kell bemutatni, hogy a nukleáris létesítmény képes majd megfelelni a nukleáris biztonsági szabályoknak. Ezt a mintegy kétszázezer oldalt tartalmazó dokumentumcsomagot jövőre kell majd beadni az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) – jegyezte meg Aszódi Attila.

A biztonságra vonatkozó szabályok betartását az OAH ellenőrzi, de az atomtörvény szerint a végső felelős az erőmű üzemeltetője, nukleáris értelemben a létesítmény tulajdonosa. A nemzetközi szervezeteken keresztül külső kontroll is érvényesül – tette hozzá.

Gazdaság Hava Nikita Furcsa „titkok” Paks II.-ről a honlapon A tenderre egyébként a szentpétervári Szilovije Masini és a magyarországi székhelyű GE Hungary Kft. adott be pályázatot.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a legtöbb, atomenergiát alkalmazó ország elsősorban az ellátásbiztonságot, a klímavédelmet és az olcsó, megfizethető villamos energiához hozzáférést tartja a legfőbb szempontnak.

Az EU-ban jelenleg a villamos energia egynegyede származik atomerőművekből, melyeknek az élettartamra vonatkoztatott szén-dioxid-lábnyoma alacsonyabb, mint például a szél- vagy a napenergiának – ismertette.

Az árat tekintve van bizonytalanság – erősítette meg Aszódi Attila. Azzal számolnak azonban, hogy a következő tizenöt évben a 600 ezer megawattnyi európai nagyerőműből ki fog esni 150 ezer megawatt az erőművek magas életkora és a klímavédelmi célkitűzések teljesítése miatt, ami növelni fogja a villamos energia nagykereskedelmi árát.

http://mno.hu/

Az államtitkár beszélt arról is: azzal számolnak, hogy az építőipari munkák zömét magyar munkavállalók tudják elvégezni. A munkaerőhiányra a nemzetközi együttműködést említette megoldásként, ami jellemző az ilyen projekteknél. A teljes üzemeltető személyzet 1100 fős lesz, azt szeretnék, ha ennek derékhadát magyar instruktorok képeznék ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »