Aszfaltgyártó üzem építését tervezik a csallóközi védett területen

Jelenleg az egész kiszemelt terület szántóföld, ahhoz, hogy építkezni lehessen rajta, a képviselő-testületnek a területrendezési terv megváltoztatását is meg kell szavaznia.

Aszfaltgyártó üzemet építenének, az első- és másodfokú védettségi területen Úszor és Somorja között. Az építkezést a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezi. A helyi lakosok petíciót indítottak az építkezés ellen. Az R7-es gyorsforgalmi út és a fővárosi körgyűrű, a D4-es autópálya építéséhez szükséges aszfalt előállítását, saját aszfaltozó megépítésével szeretné megoldani a spanyol Cintra vállalat által vezetett építtető konzorcium. A Környezetvédelmi Minisztérium három lehetséges helyszínt választott ki, Ketelecet, Úszort és Pozsonyivánkát. Pozsonyivánkán lakossági fórumon elutasították az építkezést, Úszoron folyik a véleményezés. Április 5-én a nyilvános képviselő-testületi ülésen több mint százan gyűltek össze. Az Úszor a Családokért kezdeményezés által indított petíciót 600 ember aláírásával átadták a polgármesternek, aki elfogadta és akceptálja a település véleményét. Oľga Novotná, a kezdeményezés és a petíció egyik indítványozója hivatása szerint orvos, felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a környezetre, hanem az egészségre is veszélyes lehet egy ilyen gyár.

„A közösségi oldalakon észleltük a szándékot a bitumenes keverékeket bevonó üzem telepítéséről. A szlovák megnevezésből kiindulva eredetileg mezőgazdasági üzemre gondoltunk, csak további kutatásaink alapján jöttünk rá, hogy egy aszfaltkeveréket gyártó üzemről van szó – kezdte a beszélgetést Olga Novotná.

– Az aszfaltot gyártó üzemet ugyanaz a konzorcium építené, amelyik a D4–R7-es elkerülő utat is építi, így azzal is megvádoltak bennünket, hogy az elkerülő építése ellen harcolunk. Nem erről van szó. Az élhető környezetet szeretnénk megőrizni. A helyi építkezési hivatal vezetője a község nevében januárban beleegyezését adta a környezetvédelmi minisztériumnak az aszfaltkeveréket gyártó üzem építéséhez, anélkül, hogy a lakosokat megkérdezték volna. Szeretnénk megvédeni környezetünket, így petíciót indítottunk az építkezés ellen, amelyet eddig közel 600 személy írt alá. Egyelőre egy tervezett beruházásról van szó, amelyhez a környezetvédelmi minisztérium sem adott állásfoglalást. Úgy tudjuk, hogy még a telek tulajdonosa és a beruházó sem egyezett meg” – fejezte be Novotná.
 

Hírdetés

Sojka Zoltán, Úszor polgármestere elmondta, egyelőre a környezetvédelmi minisztérium a bitumenes keverékeket bevonó üzem úszori építtetési szándékát véleményezi, és felméri a környezetre való hatását.

„A község beleegyezését adta a technológiákhoz. Amikor a minisztérium begyűjtötte az összes szükséges véleményt és állásfoglalást, az önkormányzattal együtt összehív egy lakossági fórumot, ahol mindenki elmondhatja a véleményét. Az aszfaltot gyártó üzem csak a D4–R7-es elkerülő út építése alatt üzemelne. Az utak megépítése után a gyárat elbontanák, és a helyét rekultiválnák, amit a Dunaszerdahelyi Területi Közegészségügyi Hivatal felügyelne” – mondta a polgármester.

A somorjai víztoronyról belátható távolságban fekvő terület elsőfokú védettségi szintet élvez ivóvíztartaléka végett, sőt, termálvízkészlete végett másodfokon is védett. Jelenleg az egész kiszemelt terület szántóföld, ahhoz, hogy építkezni lehessen rajta, a képviselő-testületnek a területrendezési terv megváltoztatását is meg kell szavaznia. A polgármester szerint a lakossági petíciót elfogadták, még néhány tényt pontosítanak, és ezen a héten továbbítják az önkormányzat levelének kíséretében a környezetvédelmi minisztériumba.

Somogyi Katalin


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »