Aszálykárok: uniós szintű támogatás a gazdáknak

Aszálykárok: uniós szintű támogatás a gazdáknak

A szlovákiai gazdáknak évről évre egyre nagyobb kárt okoz az extrém időjárás, elsősorban a csapadékhiány. Az aszály azonban a többi uniós tagországot is sújtja, a gazdák kárenyhítésére így már uniós szinten próbálnak megoldást találni.

Az uniós tagállamok a múlt héten több támogatási intézkedést is elfogadtak, amelyekre az Európai Bizottság azért tett javaslatot, hogy enyhítse a mezőgazdasági termelők kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt felmerült pénzügyi nehézségeit, és javítsa az állatállomány számára szükséges takarmány hozzáférhetőségét.

Phil Hogan, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős EU biztos kijelentette:

„A szélsőséges időjárási események kezdete óta szorosan nyomon követjük a helyzetet, és készen állunk mezőgazdasági termelőink támogatására. A bizottság mindvégig szoros kapcsolatban állt valamennyi tagállammal, és szükség esetén késedelem nélkül reagáltunk. Ezek az intézkedések pénzügyi könnyítést jelentenek az európai mezőgazdasági termelőknek, és védelmet nyújtanak nekik az állatállományaik számára szükséges takarmány esetében fellépő hiány ellen.”

Hírdetés

A tagállamok megállapodtak abban, hogy magasabb előleg-igénybevételi lehetőséget, valamint számos kivételes eltérési lehetőséget biztosítanak a mezőgazdasági termelőknek a környezetbarát termelést megcélzó (ún. ökologizálási) szabályok alól. Ezek az intézkedések segítik a termelőket abban, hogy elegendő takarmányt tudjanak biztosítani állataik számára.

Az érintett mezőgazdasági termelők a közös agrárpolitika (KAP) keretében teljesített kifizetések nagyobb százalékát kaphatják meg a pénzforgalmuk javítása érdekében. Ez a következőket foglalja magában: közvetlen kifizetéseiknek akár 70 százalékához már október közepéig hozzájutnak; és a vidékfejlesztési kifizetéseik 85 százalékát is megkaphatják, amint szeptember elején hivatalosan is elfogadják az intézkedéscsomagot.

A takarmányok hozzáférhetőségének javítása érdekében bizonyos ökologizálási szabályoktól való eltérést is engedélyeznek. Ezek között szerepel, hogy a parlagon hagyott földterületek önálló növénykultúrának vagy ökológiai jelentőségű területnek minősülhetnek, noha az állatok legeltetése vagy a betakarítás megtörtént.

Köztes kultúrának tiszta kultúra is vethető (nem a jelenleg előírt módon keverve a növényeket), ha azt valóban legeltetésre vagy takarmánytermelésre szánják. A köztes kultúrák esetében alkalmazott 8 hetes minimális időszak lerövidíthető annak érdekében, hogy a szántóföldi termelők a téli terményeket a köztes kultúrák után mihamarabb elvethessék.

(TASR, mi, MTI)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »