Aszadéknak nem tetszenek a török szállítmányok

Damaszkusz visszafordít minden olyan, az észak-szíriai Aleppóba útnak indított segélyszállítmányt, amelyet nem egyeztettek a szíriai kormánnyal és az ENSZ-szel – jelentette be a szíriai rezsim kedden, röviddel azután, hogy a hírek szerint átlépte a határt egy 20 kamionból álló török humanitárius segélyszállítmány.

A bejelentésben hangsúlyozták, hogy különösen „a török rezsimtől” származó segélyeket utasítja el a szíriai kormány. Ankara hétfőn közölte, hogy az ENSZ-szel együttműködésben humanitárius segélyt küld a szíriai konfliktus egyik gócpontjának számító Aleppóba. Az élelmiszersegély mellett a szállítmány gyerekcipőt és ruhát, valamint játékokat is tartalmaz a közlés szerint.

A CNN Türk hírtelevízió kedden délelőtt azt jelentette, hogy egy török segélykonvoj már átlépte a szíriai határt. Az ENSZ azonban néhány órával később azt közölte, hogy még nem indította el Törökországban várakozó segélyszállító teherautóit Szíriába. Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője azt mondta, hogy megvárják, amíg biztonságossá válnak a körülmények.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a kora esti órákban egy újabb, ugyancsak 20 kamionból álló segélykonvoj lépett be Szíriába az Aleppótól mintegy 40 kilométerre nyugatra fekvő délkelet-törökországi Cilvegözü településnél. Aleppó egyik felét a kormányerők, a másikat fegyveres csoportok ellenőrzik.

Törökország kormányellenes felkelőket támogat a szíriai konfliktusban, augusztus végén hadműveletet indított Észak-Szíriában a Szabad Szíriai Hadsereg nevű ellenzéki ernyőszervezet részvételével.

Szíriában tűzszünet lépett életbe hétfő este napnyugtakor. Megfigyelők szerint az íd al-adha muzulmán áldozati ünnepre időzített fegyvernyugvás összességében még kedden is tartott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »