Aszadék áttörése: visszafoglalták Palmürát a Iszlám Államtól

Vasárnapra visszaszerezte az ellenőrzést a szíriai hadsereg Palmüra felett. A 2015 májusa óta az Iszlám Állam (IS) ellenőrzése alatt álló város elleni ostrom még pénteken kezdődött – írja az Index.

A hírt elsősorban az orosz ügynökségek tálalják nagy hangsúllyal, ami a szíriai rendezés körüli nemzetközi ellentétek és a tavaly szeptember 30-án indított, március 15-én befejezett – de mégsem teljesen lezárt – orosz beavatkozás ellentmondásos megítélésének ismeretében nem meglepő – fogalmaz a felforgatók felé húzó zsidó lap.

Palmüra visszavétele ugyanis Bassar Aszad elnök katonai pozícióinak megerősödéséről is szól, és az orosz légierő beavatkozásának sikereként is értékelhető. A Ria Novosztyi szerint az IS minden katonáját, aki a városban rekedt, megsemmisítettek, a többiek az elmúlt két napban elhagyták a várost.

Az időszámításunk előtti második évezredben alapított oázisváros ókori romjai komoly veszélynek voltak kitéve az IS irányítása alatt, miután a fundamentalisták tavaly aláaknázták a várost és megsemmisítettek két síita mauzóleumot.

A szíriai vezetés közölte, kész helyreállítani az UNESCO által a világörökség részének tekintett ókori romokat.

(Index)

Rövid videófelvétel a harcokról:


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »