Aszad szerint Putyin mindig is számított rá vezetőként

Bár a nyugati hatalmak vagy Törökország mindig is sürgették távozását, az orosz elnök soha, egy szóval sem említette neki ezt az opciót. Az oroszok sosem alkuk, hanem értékek alapján politizálnak, mutatott rá a szír elnök egy interjúban.

Bassár el-Aszad szíriai elnök közölte egy csütörtökön sugárzott amerikai tévéinterjúban: Vlagyimir Putyin orosz elnök soha nem mondta neki, hogy a szíriai konfliktus megoldása érdekében távoznia kellene a damaszkuszi hatalomból, ellentétben a nyugati hatalmakkal, amelyek sürgetik, hogy tegye meg ezt. Aszad az NBC News azon kérdésére válaszolt így, miszerint Putyin vagy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélt-e valaha vele a szíriai politikai átmenetről.

A szíriai elnök közölte azt is: nem tart attól, hogy Putyin és John Kerry amerikai külügyminiszter, aki csütörtökön Moszkvába látogat, olyan alkut kötne, amely a hatalomból való távozásra kényszerítené őt. “Az orosz politika nem alkukon, hanem értékeken alapul” – jelentette ki Aszad. Oroszország Aszad egyik legfőbb szövetségese, míg az Egyesült Államok azt akarja elérni, hogy távozzon a hatalomból, és támogat olyan szíriai lázadószervezeteket, amelyeknek szintén ez a célja.

Kerry azért utazik Moszkvába, hogy az eddiginél jobb együttműködést próbáljon meg kialakítani Oroszországgal az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni hadjáratban. Amerikai védelmi és hírszerzési tisztségviselők szerint ez nem fog sikerülni, mert az Egyesült Államoknak és Oroszországnak homlokegyenest ellentétes céljaik vannak Szíriában.

Rovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: Bassár el-Aszad, Vlagyimir Putyin, Szíria, Oroszország, külföld, diplomácia, politikaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »