Aszad megfogadta egész Szíria visszafoglalását

Bassár el-Aszad szíriai elnök megfogadta Aleppó, illetve az ország egész területének visszafoglalását a TV 2 dán televíziónak adott csütörtöki interjújában.

Aszad ugyanakkor kijelentette: az ország erővel való visszafoglalásával szemben inkább helyi tűzszüneti megállapodásokat és amnesztiákat részesítene előnyben, amelyek lehetővé tennék a felkelőknek, hogy más területekre távozzanak.

A dán televíziónak adott interjú leirata szerint Aszad kijelentette: nincsenek mérsékelt ellenzéki fegyveresek és az Egyesült Államok „ütőkártyaként” használja a szíriai háborúban a Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén: an-Núszra Front) dzsihadista szervezetet.

A damaszkuszi rezsim, amelyet Oroszország és Irán mellett libanoni és iraki síita milíciák is támogatnak, már korábban is kötött amnesztiamegállapodásokat ellenzéki lázadókkal. A helyi érvényű alkukat általában erőteljes bombázások és a szóban forgó területek hosszú ostroma előzte meg. Elemzők szerint hasonló mintát követhet Aszad a kormánycsapatok harapófogójában lévő Aleppó esetében is.

A szíriai hadsereg szerdán jelentette be, hogy humanitárius okokból csökkentik Aleppóban a légicsapások számát és a tüzérségi tüzet. Egyben felszólították az észak-szíriai nagyváros keleti felét ellenőrző lázadókat és családjaikat, hogy hagyják el Aleppót, vagy „szembesülnek elkerülhetetlen végzetükkel”.

A két hete indult nagyszabású offenzíva alatt súlyos bombázások és ágyúzások érték Aleppót, így a város több kórházát, az ott rekedt civileket és egészségügyi dolgozókat is.

Aszad az interjúban tagadta, hogy tudomása volna civil létesítmények ellen irányuló támadásokról. A hadsereg nem hajt végre támadásokat iskolák, kórházak és más hasonló intézmények ellen, és ha volna is ilyen, az csak véletlenségből fordulna elő – szögezte le a szíriai vezető.

Aszad szerint az Egyesült Államoknak nem áll érdekében olyan fegyverszüneti megállapodás, amely engedné a Dzsabhat Fatah as-Sám elleni támadásokat, mivel ez a csoport Washington egyetlen „valós és ütőképes kártyája a szíriai hadszíntéren”.

Az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja számon az an-Núszrát, és ismételten arra figyelmeztette a lázadókat, hogy tartsák távol magukat a szélsőségesektől. Washington az előző havi tűzszüneti megállapodás összeomlásáért a szíriai kormányt és Oroszországot okolja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »