Aszad – Az USA csapásokat mér azokra az államokra, amelyek ellenállnak

Nem zárható ki a párbeszéd a szíriai fegyveres ellenzéki csoportokkal, ha ez a vérontás megfékezéséhez vezet az országban – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök a “Teherán – Külpolitikai tanulmányok” című iráni lapnak adott interjújában, amelyet a SANA szíriai állami hírügynökség közölt kedden.

“Igaz, hogy nem szabad közösködni a terroristákkal, de ha a párbeszéd megfékezheti a vérontást, úgy szükséges ezt megtenni” – mondta Aszad. Emellett leszögezte, hogy a vérontás megállítása a szíriai rezsim elsődleges célja. “Ennek érdekében mindent megteszünk, tekintet nélkül érzelmeinkre. És ha ehhez a terroristákkal kell együttműködnünk, kétség kívül megtesszük ezt, mivel az erőszak feltartóztatása a legfontosabb” – tette hozzá.

A szíriai elnök rámutatott, hogy a fegyveres csoportokkal való lehetséges párbeszéd nem jelent bizalmat irányukba. “Ezeknek az embereknek nincs erkölcsük, és még ha ezerszer is leülünk velük a tárgyalóasztalhoz, akkor is bűnözők maradnak számunkra” – világított rá Aszad.

“Arra a kérdésre felelve, hogy lehetséges-e párbeszéd a szíriai fegyveres ellenzéki csoportokkal, amelyek készek fegyvereiket letenni a válasz az, hogy igen. Ez olyasvalami, amit már csinálunk. Mindenki, aki eldöntötte, hogy leteszi a fegyvert, annak teljes amnesztiát biztosítottunk a nép és a vérontás abbahagyása érdekében” – mondta a szíriai vezető.

Aszad továbbá hozzáfűzte: Szíria jövője tükröződni fog a világ politikai térképén. Szerinte “Szíria győzelme a független fejlődés gondolatát fogja elterjeszteni a világban, s ez az amitől a Nyugat a leginkább tart”.

“Az Egyesült Államok háborúkat szítanak világszerte a saját hegemóniájuk másokra erőszakolásának céljával, és csapásokat mérnek azokra az államokra, amelyek ellenállnak” – vélekedett Aszad. Washington így akart eljárni Iránnal, és éppen ezt teszi most Szíriával is. Ugyanakkor az Egyesült Államok a második világháború óta több oldalon is vereséget szenvedett, mindemellett pedig sikeresen létrehozott számos problémát és teljes államokat zúzott szét szerte a világban – tette hozzá.

MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »