Aszad amnesztiát ajánlott a felkelőknek

Aszad amnesztiát ajánlott a felkelőknek

Átfogó humanitárius műveletet indított a szíriai és az orosz kormány az észak-szíriai Aleppóban, ahol három folyosót nyitnak az ostromlott városból távozni szándékozó civileknek, egyet pedig a fegyverletételre kész harcosoknak – közölte csütörtökön Moszkvában az orosz védelmi miniszter.

Szergej Sojgu felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy csatlakozzanak a művelethez. Az orosz védelmi tárca irányítója azt hangoztatta, hogy többször is megbékélésre szólították fel a szemben álló feleket, de a fegyvernyugvást mindig megtörték, lőtték a lakott területeket, illetve támadták a kormányerők állásait. Emiatt nagyon összetett humanitárius helyzet alakult ki Aleppóban és elővárosaiban – mondta.

A politikus kijelentette, hogy mivel az Egyesült Államok nem szolgáltatott adatot az ellenzéki dzsihadista An-Nuszra Front, illetve a Szíriai Szabad Hadsereg fegyvereseinek elhelyezkedéséről, Aleppó északi részén, a Castello nevű útvonal felé egy negyedik folyosót is nyitnak a fegyveresek biztonságos távozására. A miniszter szerint e lépésre kizárólag azért szánták el magukat, hogy szavatolják Aleppó lakosainak biztonságát.

Amnesztia?

Ezzel egy időben Damaszkuszban bejelentették, hogy Bassár el-Aszad elnök amnesztiát hirdetett minden felkelőnek, aki leteszi a fegyvert. A dokumentum szerint az igazságügyi szervek által körözöttek mentesülnek a felelősségre vonás alól, ha három hónapon belül megadják magukat.

Az AP hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy a szíriai kormányerők és szövetségeseik teljesen bekerítették a szemben álló felek által évek óta megosztott Aleppót, amely a hatodik éve tartó polgárháború előtt Szíria második legnagyobb városa, gazdasági és kereskedelmi központja volt. Humanitárius szervezetek arra figyelmeztettek, hogy folytatódik a felkelők ellenőrizte negyedek hónapok óta tartó ostroma. Az ENSZ adatai szerint mintegy háromszázezer lakos rekedt a város keleti, felkelők fennhatósága alá eső területen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »